Gala Avanpremiere 13: tendinte in moda romaneasca primavara-vara 2014 (II)

111PContinuam incursiunea in tendintele pentru primavara-vara 2014 cu alte 5 colectii speciale ale designerilor romani, prezentate la Gala Avanpremiere 13: Culture a lui Cristian Samfira, Spring Outerwear a Florinei Ivascu, Seashore Diary a Simonei Semen, Paradox a Ioanei Ciolacu si Parisul Boem a Nataliei Vasiliev.

 

 777 9520Poate cea mai studiata colectie din punct de vedere al elementelor de tipar si croi a fost Culture, a designerului Cristian Samfira. O colectie care m-a cucerit prin constructia arhitecturala a pieselor vestimentare rafinate, aparent simple, dar care dezvaluie la o privire mai atenta detalii complexe, atent lucrate. Culture este o colectie pret-a-porter de lux, pentru femeile “dependente de calitate” si este creata din materiale naturale precum stofe de lana, matase sau casmir. Negrul, griul si albastrul electric au fost nuantele colectiei care a reprezentat un dialog intre masculin si feminin, intre elemente de design si elemente clasice, in care fluiditatea rochiilor, bluzelor sau fustelor a fost contrabalansata de detaliile geometrice. Cristian Samfira a reusit sa creeze o colectie cu adevarat geniala!

 

777 9586Ioana Ciolacu, castigatoarea premiului “Designer for Tomorrow 2013”,  a plecat in realizarea colectiei sale de la un concept – paradoxul, ce descrie o situatie imposibila prin juxtapunerea unor idei care se contrazic reciproc. Paradoxul a fost redat de Ioana prin alaturarea unor elemente inedite, aparent anacronice, precum matasea si spuma poliuretanica sau printurile structurale si cele romantice. Nuantele colectiei au fost alb, negru si gri, condimentate din cand in cand cu linii fluorescente de bleu. O colectie restransa, dar foarte reusita, care promite sa-i aduca succes creatoarei sale si in care s-au facut remarcate fusta cu talie inalta si volane rigide, pantalonii masculini cu imprimeuri structurale, dar si rochiile din materiale transparente.

 

Personajul colectiei Seashore Diary a Simonei Semen este femeia aristocrata, o prezenta sofisticata, spectaculoasa, cu o mare forta expresiva. Rochiile cu broderii opulente si dantele sofisticate au fost accesorizate cu harnasamente roz, bej si albe, in suprapuneri multiple, create de Alexandra Abraham. Spre finalul colectiei, nuantele pale au fost inlocuite de culori mai puternice precum bleumarin sau rosu. Foarte reusite au fost creatiile din partea a doua a colectiei, fustele si rochiile lungi, transparente, topurile si jachetele arhitecturale, pentru care Simona a renuntat la broderiile incarcate cu auriu si la dantela in exces.  

777 9724

Spring Outerwear, creata de finalista concursului Vogue Italia Musses Talents Young Vision Florina Ivascu, este o colectie extrem de feminina, romantica, in care au predominat tonurile calde precum roz, bej si crem, si in care am putut vedea rochii, fuste, jachete sau chiar salopete cu aplicatii din voal ori satin, care se onduleaza parca transformandu-se in petalele unor flori. O colectie in care se regasesc volumele anilor ’50, inspirata din fotografia lui Richard Avedom. Florina Ivascu a reusit sa creeze o colectie plina de emotie, foarte frumos lucrata, care mi-a placut de la prima pana la ultima piesa.

 

777 9659Gala a fost inchisa de o colectie de rochii de seara – Parisul Boem, a Nataliei Vasiliev, inspirata de originile brandului Yves Saint Laurent. Aproape toata colectia a fost formata din rochii negre lungi sau pana la genunchi, construite din voaluri, matase, satin, broderii, dantele, cristale si pene. Fiecare rochie este o alternanta de transparent si opac, decupaje si suprapuneri, imprimeuri arabesti si imprimeuri cu buline. La final, sirul creatiilor negre este intrerupt de cateva rochii rosii, in aceeasi nota, din combinatii de broderii si voal, dar care, pe acest fond rosu, o culoare spectaculoasa in sine, ajung sa para  incarcate. Per total insa, Parisul Boem este o colectie eleganta si sofisticata, demna de o diva de Hollywood.  

 

 

 

 

Foto: Sebastian Oros

Text: Bianca Badescu