Galerie de artă deschisă… “hoţilor”

O galerie de artă contemporană din Tokyo a oferit vizitatorilor posibilitatea de “a fura” operele expuse. Deşi, iniţial, evenimentul dedicat lansării expoziţiei a fost confidenţial, prin intermediul Social Media vestea s-a răspândit rapid.

Drept urmare, la expoziţie s-au prezentat aproape două sute de persoane, care “au furat” operele expuse în mai puţin de zece minute, multe dintre ele ajungând mai apoi pe piaţa neagră. “Expoziţia de artă escamotabilă” a fost un experiment menit să transforme relaţia dintre artişti şi public, dar unii invitaţi nu au înţeles rolul evenimentului şi au scos la licitaţii obiectele “furate” chiar şi cu 800 de euro, deşi acestea nu valorau atât.  

Posibilitatea de a fura obiecte contribuie la “atragerea unui public mai larg şi oferă vizitatorilor o oarecare plăcere oferită de transgresare”, după cum a explicat Minori Murata, o artistă care a expus portofele cu bani şi carduri risipite.

Pentru că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus este în creştere în Tokyo, evenimentul a fost realizat în noaptea de joi spre vineri.

Text: Bettina Cristea