Gamofobia sau o alta scuza de-a barbatilor de a nu se casatori

shutterstock 14512834Buun! Esti intr-o relatie de ceva timp, partenera de viata pare sa fie, in sfarsit, Mrs. Right, o iubesti si o vezi alaturi de tine pana la adanci batraneti. Dar ceva pare sa nu aiba sens. Duci o viata personala minunata, dar cand vine vorba sa iti unesti destinul cu cea pe care o iubesti… clachezi.

Stai si te gandesti ce se intampla cu tine, pui in balanta, dar iti da acelasi rezultat: teama fata de casatorie.

 

Ce inseamna gamofobie?

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, gamofobia reprezinta teama de casatorie si se manifesta prin frica reprezentantilor sexului tare de a se implica major intr-o relatie, de a infrunta responsabilitatile, de a-si uni destinul cu femeia pe care o iubesc si de a infrunta greutatile vietii in doi.

 

Femei versus barbati

Desi initial se credea ca aceasta fobie este caracteristica doar barbatilor, se pare ca gamofobia face victime si in randul femeilor. Adevarul este ca, in prezent, reprezentantii sexului tare sunt mult mai predispusi la a dezvolta aceasta afectiune decat femeile. Cauzele aparitiei acestei fobii sunt diferite, in functie de particularitatile fiecarei persoane, de cultura, etnie, religie, mediul social, insa acestea prezinta anumite trasaturi generale. 

Daca, in cazul femeilor, gamofobia se manifesta prin frica de faptul ca o casatorie inseamna o viitoare sarcina, grijile care vin odata cu nasterea unui copil, teama de a nu esua ca mama sau faptul ca trebuie sa se ingrijeasca de gospodarie, intr-un cuvant, frica de responsabilitati, in cazul barbatilor se manifesta cu totul altfel. Faptul ca reprezentantii sexului tare sunt vazuti in societate ca niste persoane puternice, dure, ii determina pe acestia sa dezvolte temeri legate de pierderea independentei si, mai presus de toate, legate de intretinerea de relatii sexuale toata viata cu o singura femeie. Declansarea acestei fobii in cazul barbatilor mai are la baza si lipsa increderii in femei, dezvoltata in urma unor relatii esuate in care a fost parasit din diverse motive – financiare sau sentimentale.

 

Gamofobia este o boala barbateasca ce poate fi tratata de femei

Acum ca v-am adus la cunostinta cauzele declansarii acestei fobii, sa aflam si ce avem de facut, noi, femeile, in cazul in care partenerul nostru de viata sufera de gamofobie.

Ei bine, existenta unor lipsuri in ceea ce priveste cariera si activitatile profesionale ale barbatilor poate fi un factor care sa duca la declansarea acestei fobii. Barbatii trebuie sa fie siguri ca au ce sa ofere femeilor din viata lor si abia apoi sa se casatoreasca. Doar nu degeaba se spune ca barbatul este capul familiei! Nu zice nimeni ca lupta va fi una usoara, insa daca tu iti doresti ca el sa fie cel alaturi de care sa imbatranesti, atunci trebuie sa lupti.

“Medicamentele” recomandate in tratamentul acestei fobii sunt increderea pe care sa i-o oferi celui de langa tine neconditionat, iubirea, acceptarea si intelegerea, compromisurile. Fii optimista si demonstreaza-i ca prin iubire poti invinge orice! Succes!

Text: Andreea Popescu