Gelozia: cand devine periculoasa?

1adkrl1A avea o relatie inseamna nu doar a avea parte de dragostea, aprecierea si compania celuilalt, ci si a te “bucura” din plin de toanele, pretentiile si accesele sale de gelozie. Cu siguranta toate persoanele care au avut o relatie stabila stiu despre ce vorbesc si au cunoscut, intr-o forma mai voalata sau mai pronuntata, gelozia. Iar gelozia, in doze prea mari, poate fi letala.

“Orbit de gelozie” nu este doar o expresie, ci o realitate

Un studiu interesant realizat de Asociatia Americana de Psihologie pe cuplurile heterosexuale a aratat ca gelozia te poate orbi pur si simplu. Cum? Femeile si barbatii au fost pusi in fata unor calculatoare si au fost separati printr-o cortina. Femeile aveau ca sarcina sa aleaga doar pozele cu peisaje sau cladiri de pe ecran dintr-o mare de fotografii care apareau una dupa alta, iar barbatii sa spuna cat de atractive li se par pozele cu diverse peisaje. Apoi, cercetatorii au anuntat ca barbatii trebuie sa se uite la poze cu femei singure si sa le dea note, in functie de cat de atractive li se par. La sfarsitul experimentului s-a demonstrat ca femeile, cu cat erau mai geloase, cu atat au fost mai distrase si nu s-au mai putut concentra la ceea ce aveau de facut. Femeile geloase nu au mai putut sa selecteze corect imaginile in timpul in care stiau ca barbatii lor privesc poze cu femei singure. Acest lucru nu s-a intamplat, evident, cand barbatii notau imaginile cu peisaje.

Cum se explica aceasta orbire provocata de gelozie? Creierul tinde sa dea prioritate informatiilor emotionale, iar atunci cand un stimul emotional apare, atrage atentia catre el atat de tare incat putem sa nu mai vedem ceea ce este chiar in fata ochilor nostri. Iar pentru cei care sunt foarte gelosi si anxiosi din aceasta cauza, distragerea este si mai mare.

 

Gelozia: intre normalitate si patologie

Gelozia poate aparea ca un sentiment de disconfort la gandul pierderii atentiei si afectiunii unei persoane. Gelozia te face sa te simti mai putin apreciat, mai putin important si motiveaza comportamentul de tip cautarea afectiunii/recompensei, adica incepi sa fii mai atent, mai iubitor pentru a recastiga afectiunea si aprecierea celuilalt.

Sentimentele de gelozie apar in copilarie, cand cel mic asista la diverse scene in care parintii lui dau atentie altcuiva. In viata adulta, gelozia actioneaza ca un regulator de distanta: atunci cand partenerul se indeparteaza, celalalalt devine gelos si incepe sa fie mai atent, sa isi dea silinta mai mult. De obicei apare la inceput, cand relatia este nesigura, cand se creaza legaturile emotionale si cand cei doi parteneri se simt vulnerabili. Astfel sunt motivati sa devina mai iubitori, se apropie si gelozia dispare intr-un final.  Cand cei doi nu reusesc insa sa treaca peste gelozie, resentimentul pune stapanire pe relatie si blocheaza conexiunea, degenerand apoi in sentimente negative. Atunci cand resentimentele inlocuiesc gelozia, este semn ca relatia se destrama.

 

Exista insa si o forma de gelozie deloc constructiva. Spre deosebire de gelozia normala care te face sa il vrei mai mult pe cel iubit, gelozia periculoasa te face sa vrei sa il controlezi sau sa-l pedepsesti pe celalalt. In doze mari, gelozia se transforma intr-o problema grava care decurge de cele mai multe ori dintr-un complex de inferioritate a persoanei geloase. Gelozia iese la suprafata de obicei in adolescenta, devenind in viata adulta o problema majora in interactiunea cu ceilalti, destabilizand chiar si cea mai buna dintre relatii.

Gelozia periculoasa devine obsesiva, iar persoana care sufera de aceasta problema se gandeste incontinuu la diverse incidente, reale sau imaginare, care o invoca. Cand este obsesiva si vine in doze mari, gelozia invinge ratiunea si poate declansa comportamente periculoase. De aceea, cand observi ca gelozia te acapareaza sau ca cel de langa tine devine exagerat de gelos in mod nejustificat, posesiv si osedat de control, inseamna ca gelozia s-a tranformat din normalitate in patologie si ca trebuie tratata.

Text: Bianca Badescu