Ghid de protectie solara

ghid-de-protectie-solaraValurile marii, plaja fierbinte, nisipul auriu si soarele arzator intregesc un veritabil tablou de vacanta. Pana aici totul pare rupt dintr-o poveste, insa mai exista un aspect pe care nu toti il iau in seama si care poate ruina nu doar vacanta, ci si intregul sezon estival. Este vorba despre protectia solara, sub toate formele ei, un amanunt extrem de important pentru sanatatea si frumusetea noastra. Pentru a sti ce produse sa alegeti, cum si cand sa le folositi, va invitam sa cititi micul si utilul nostru ghid de protectie solara.



Ce inseamna UVA si UVB?

Pentru a sti ce protectie sa alegem atunci cand ne expunem soarelui, este important sa deslusim misterul din spatele etichetelor aflate pe produsele de protectie solara. Tineti cont ca nu toate produsele destinate expunerii la soare ofera protectie integrala UVA/UVB, motiv pentru care trebuie sa le alegeti doar pe acelea cu filtru complet sau, obligatoriu, cu filtru UVA. Razele ultraviolete de tip A sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece acestea ajung in proportie de 100% la suprafata pamantului si au puterea de a afecta straturile inferioare ale dermului, ducand la imbatranirea prematura a pielii, la aparitia ridurilor si la pierderea elasticitatii. Nu departe de acestea sunt si razele ultraviolete de tip B. Acestea, fiind mai scurte, nu ajung in totalitate la suprafata pamantului, insa contactul lor cu pielea provoaca arsuri in straturile superioare. Ambele tipuri de radiatii afecteaza structura celulara si conduc la aparitia cancerului de piele.

Atentie mare la filtrele de protectie solara!

Fie ca alegeti lotiuni, creme sau uleiuri de plaja, trebuie sa luati in calcul eficacitatea filtrului de protectie solara. Aceste filtre sunt de doua feluri: chimice si minerale. Filtrele chimice, bazate pe oxibenzona, avobenzona – cu protectie UVA, octocrilen, dioxibenzona sau acid aminobenzoic – cu protectie UVB, nu sunt la fel de eficiente ca cele minerale, in primul rand pentru ca ofera un fals sentiment de protectie. Acestea au proprietatea de a scadea nivelul de radiatii absorbit de piele, dar, totodata, pot inhiba si receptorii de la suprafata pielii si, astfel, sa blocheze semnalul care anunta aparitia arsurilor. De cealalta parte a baricadei avem produsele solare cu filtru mineral. Acestea contin oxid de zinc si de titan, ingrediente ce se potrivesc oricarui tip de piele si actioneaza ca o oglinda la suprafata sa, rasfrangand razele solare si blocand atat radiatiile UVB, cat si UVA. Un alt aspect de care puteti tine cont este faptul ca majoritatea produselor ce au inscriptionat pe eticheta BIO contin filtru mineral. Daca optati pentru uleiuri naturale, cum sunt cel de catina, orez sau de masline, tineti cont ca acestea nu ofera absolut nicio protectie impotriva radiatiilor ultraviolete.

Cum stim ce SPF sa alegem?

Este lesne de inteles ca un SPF mai mare inseamna o protectie mai ridicata impotriva radiatiilor solare, insa, de obicei, un SPF mai mic de 50 nu asigura si protectie UVA, iar un produs cu SPF mai mic de 20 este aproape inutil. SPF-ul trebuie ales in functie de tipul de piele. Astfel, persoanele cu piele deschisa la culoare trebuie sa porneasca de la SPF 50 sau SPF 50+ in primele zile de plaja si sa coboare catre un SPF 30 ulterior, dar nu mai mic. Persoanele cu pielea maslinie sau mai inchisa la culoare pot folosi produse cu SPF 30.

Sfaturi suplimentare de protectie solara

In primul rand, nu va expuneti razelor solare intre orele 11:00 si 16:00, indiferent de tipul de protectie pentru care optati. Alegeti cremele si lotiunile in defavoarea uleiurilor si a spray-urilor, deoarece acestea acopera mult mai bine pielea si confera, implicit, o protectie UV mai buna. Pe zonele mai expuse si cu risc mai mare de arsura se pot folosi produse cu SPF mai mare decat pe restul corpului. De asemenea, solutiile trebuie intinse foarte bine pe piele si trebuie obligatoriu aplicate cu 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicate la fiecare iesire din apa, indiferent daca sunt etichetate ca fiind rezistente la apa sau nu. Nu putem incheia acest ghid fara a va recomanda ca pe timpul verii sa va acoperiti capul cu esarfa sau cu palarie, sa purtati ochelari de soare cu filtru UV si sa imbracati doar haine deschise la culoare pentru a nu atrage razele solare asupra voastra.

De retinut: aplicarea produselor de protectie solara nu se face doar la plaja, ci de fiecare data cand iesim din casa si ne expunem razelor solare.

Farmacistii Catena recomanda produsele Vichy. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o protectia solara eficienta si, totodata, o ingrijire pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de Laptele de fata si corp format Familie Ideal Soleil IP 50 de la Vichy! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole