Giorgio Armani – ambasadorul modei italiene in lume

2mlo61dov„Imi plac lucrurile care imbatranesc frumos, lucrurile care nu pot fi datate, care rezista timpului si devin exemple vii ale calitatii absolute!”, spune insusi Giorgio Armani. Declaratia marelui designer italian este extrem de potrivita chiar si colectiilor sale vestimentare, avand in vedere ca hainele sale create cu douazeci de ani in urma pot fi purtate chiar si astazi, reusind astfel sa depaseasca testul timpului.

Nascut in anul 1934 in apropiere de Milano, creatorul Giorgio Armani, care este astazi un simbol al modei, al rafinamentului si al elegantei, nu si-a imaginat niciodata in anii adolescentei ca va deveni un fashion icon si un designer atat de apreciat si iubit, nu numai in Italia, ci in intreaga lume. Desi si-a dorit sa devina medic, urmand studii in acest sens timp de doi ani, cochetand apoi cu fotografia si aparandu-si tara ca militar, destinul se pare ca a avut cu totul si cu totul altceva pregatit pentru el.

Cariera si-a inceput-o odata cu jobul de decorator de vitrine al magazinului La Rinascente, alaturandu-se mai apoi designerului Nino Cerutti intre anii 1961-1970. Bazele propriei sale afaceri le-a pus in 1970, iar in 1974 a lansat prima linie de imbracaminte pentru barbati. De aici, totul este istorie. De la inceputurile sale si pana acum, brandul Armani s-a reinventat continuu, fara insa ca hainele sa treaca prin modificari drastice, pastrand aceeasi nota discordanta a bunului-gust, adaptata tendintelor fiecarui sezon. Cu siguranta acesta este si secretul succesului si al prosperitatii creatorului numarul 1 in lume, se pare.

Recunoscut pentru liniile curate ale costumelor sale, pentru materialele sofisticate pe care le foloseste, dar si pentru faptul ca a avut curajul sa incerce altceva, Giorgio Armani se inspira din moda barbateasca atunci cand creeaza haine pentru femei si se declara cu siguranta fanul costumelor barbatesti. In definitiv, italienii sunt extrem de apreciati pentru modul in care se imbraca si pentru finetea si detaliile costumelor pe care le poarta.

Pentru un designer de varsta sa, munca este inaltatoare, el creeaza cu sufletul si pune pasiune in fiecare bucatica de material care ii atinge mainile de „vrajitor”. Trebuie sa recunoastem ca, uneori, creatiile sale par ireale. Desi costumele barbatesti si rochiile deosebite care pastreaza un aer sofisticat  i-au rezervat un loc pe harta modei, nu putem contesta nici calitatea celorlalte produse care ii poarta semnatura, precum liniile de parfumuri sau de bijuterii, ochelarii de soare, ceasurile de mana sau portofelele din piele. Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca designerul are chiar si un telefon ce ii poarta numele, lansat de compania Samsung, un telefon care se pare ca este destul de apreciat si comparat chiar cu alte marci performante.

Cateva dintre cele mai cunoscute linii de creatie vestimentara sunt Emporio Armani, Armani Exchange, Armani Jeans, Armani Golf, Classico, Giorgio Armani U.S.A, dar si Armani Alta Moda, linia de haute-couture prezentata pe cele mai renumite catwalk-uri.

In afara de moda, Giorgio Armani s-a implicat si in alte activitati, primind si numeroase distinctii, precum cea de Ambasador al Bunavointei din partea Organizatiei Natiunilor Unite in anul 2002, dar si premiul Neiman-Marcus. Reprezentantele luxoase ale magazinelor sale din toata lumea si mai ales din Statele Unite indica faptul ca hainele sale sunt printre cele mai cautate creatii. Desigur, bugetul pentru a-ti permite o piesa vestimentara Giorgio Armani trebuie sa fie pe masura, dar odata purtata, ea cu siguranta  te va innobila.

Cred ca hainele create de mine pot da oamenilor o mai buna imagine despre sine, imaginea care poate creste sentimentele de incredere ?i fericire. – Giorgio Armani

Text: Ruxandra Raica

Surse: www.italian-fashion-designer.com

www.infomat.com