Givenchy – Etalonul elegantei

Designerul francez Hubert de Givenchy, cunoscut pentru lansarea casei de moda cu acelasi nume si colaborarea cu Audrey Hepburn si Jackie Kennedy, a incetat din viata la varsta de 91 de ani.

„Cu mare tristete, va anuntam ca domnul  Givenchy s-a stins din viata, in somn, sambata, 10 martie 2018”, a anuntat creatorul de moda Philippe Venet, partenerul raposatului, pentru agenia de stiri AFP. „Funeraliile vor avea loc in cea mai stricta intimitate”, a mai precizat acesta.

Givenchy a intrat in istoria modei dupa ce a creat emblematica Little Black Dress pe care actrita Audrey Hepburn a purtat-o in prima scena din pelicula Breakfast at Tiffany’s.

Cunoscut pentru stilul perfectionist, glamouros, unic si totodata de o eleganta distinctiva, Hubert de Givenchy este fondatorul casei de moda cu acelasi nume. Interesul pentru moda s-a  manifestat odata cu vizita la Targul de moda de la Expozitia Internationala de la Paris, dar si pe perioada studiilor performative din cadrul Scolii de Arte Frumoase din Paris, care i-au transformat pasiunea intr-o meserie de care a fost indragostit.

Dorinta de exprimare si setea de a explora universul modei l-au determinat sa se prezinte cu portfoliul in mana la atelierul celui ce i-a servit ca sursa de inspiratie intreaga copilarie, Cristobal Balenciaga, de unde a fost refuzat din cauza lipsei practicii.

Imbratisand proverbul “Ce nu te doboara te face mai puternic”, tanarul creator, departe de a fi descurajat, continua sa isi incerce norocul, in speranta de a fi descoperit, astfel ca in 1945 incepe o colaborare cu designerul Jacques Fath, ulterior lucreaza pentru Lucien Lelong, unde il intalneste pe Christian Dior, asistentul lui Lelong din acea perioada. Viziunea artistica si talentul creator ii sunt descoperite de Elsa Schiapparelli (vesnica rivala a legendarei Coco Chanel) care, convinsa de capacitatile sale de vizionar, l-a lasat la conducerea magazinului ei, unde si-a castigat elita de clienti si recunoasterea profesionala.

In 1952 isi deschide propria casa de moda, in Paris, vizavi de mentorul sau Balenciaga, si isi lanseaza prima colectie, numita ostentativ dupa numele modelului francez “Bettina Graziani”.Mixurile neconventionale in viziunea Givenchy

Combinatia sofisticata intre elementele de inovatie si liniile conservatoare desemneaza stilul particular Givenchy. Imprimeurile geometrice, broderiile fine drapate in stil clasic evoca opulenta creatiilor, care i-au adus notorietate la Hollywood si recunoastere internationala.

Doua femei legendare care intruchipeaza idealul elegantei feminine al creatorului reprezinta muzele Givenchy ale anilor ’50:  etalonul rafinamentului, Audrey Hepburn, pentru care designerul a creat intreaga vestimentatie, atat pentru ecran (“Breakfast at Tiffany’s”), cat si dincolo de acesta si sofisticata vaduva a Americii, Jackie Kennedy, care, in situatia nefasta de doliu, impreuna cu toate doamnele familiei au purtat rochii semnate Givenchy, create special pentru fiecare dintre acestea.

Eleganta reprezentativa a casei a revolutionat industria modei prin liniile vestimentare pret-a-porter si haute couture, datorita perfectionismului exacerbat al designerului. Un domeniu cunoscut si cu un succes extraordinar in care activeaza compania este si cel al parfumeriei, parfumul “L’Interdint”, primul parfum lansat de creator, omagiind prezenta marcanta si eleganta reprezentativa a lui Audrey Hepburn.

Maestrul Givenchy s-a retras din moda in 1988, compania trecand sub conducerea conglomeratului de lux LVMH care il angajeaza pe postul de director de creatie pe John Galliano si mai apoi pe Alexander McQueen.

Din anul 2005, designerul care sta in spatele succesului fulminant al colectiilor de haute couture si pret-a-porter este italianul Riccardo Tisci. Luxul si eleganta definesc casa de moda Givenchy, care reprezinta astazi una dintre cele mai exclusiviste si aclamate branduri din intreaga lume.

Text: Alexandra Lupu, Iulia Mirica

FOTO: Google Images