Gradul de poluare, mai usor de detectat

Gradul-de-poluare-mai-usor-de-detectatCu totii stim ca, in ziua de astazi, aerul, mai ales in marile metropole, este foarte poluat. Pentru a afla insa cam cat de poluat, specialistii olandezi au creat un dispozitiv din plastic care poate fi atasat peste camera iPhone-ului pentru a detecta culorile particulelor fine din aer.

Sigur ca poluarea nu poate fi observata cu ochiul liber, insa gazele de esapament, particulele care apar in urma incinerarii si asa mai departe au un spectru precis de culori. Sistemul a fost imaginat, asa cum aminteam mai sus, de catre cercetatorii de la Universitatea din Leyda. Prototipul este inca in faza de testare, in Olanda.

Nu mai departe de saptamana trecuta, mii de olandezi au participat la acest experiment si s-au facut astfel 5.000 de masuratori ale calitatii aerului. Urmeaza sa se realizeze comparatii intre rezultatele obtinute cu ajutorul acestui sistem, dar si cu ajutorul celor profesionale. La finalul acestei veri vor aparea si rezultatele oficiale. Iata asadar ca smartphone-urile ar putea prezenta multiple intrebuintari.

Text: Ruxandra Raica