Greseli pe care tindem sa le facem zi de zi

shutterstock 54957226Fiecare om, la randul sau, face anumite greseli, insa unele persoane tind sa faca aceste greseli mult mai des decat altele. Parintii incearca inca sa le dea copiilor educatia celor sapte ani de acasa, insa chiar si o viata intreaga de invataturi poate conduce uneori catre pasii gresiti. Unele greseli pot fi atat de naturale incat nu vei observa decat foarte tarziu ca le-ai savarsit, si pe deasupra va fi tarziu sa mai poti indrepta lucrurile.

Una dintre cel mai des intalnite greseli este aceea ca uitam sa facem un gest atat de simplu, si anume uitam sa spunem “imi pare rau” atunci cand gresim. De obicei, oamenii uita sa rosteasca aceste cuvinte exact atunci cand este cea mai mare nevoie de ele. Persoanele din jurul nostru se simt adesea ranite si tradate, iar aceste cuvinte au o deosebita importanta in mentinerea relatiilor interumane.

 

Uitam sa spunem “multumesc”

La fel ca si “imi pare rau”, cuvantul “multumesc” este unul pe care oamenii uita adesea sa il rosteasca. Gandeste-te doar la cei care iti fac o multime de servicii, chelnerii de la restaurante, vanzatoarea de la magazinul din colt, personalul de la hotel, farmacista etc., toti acesti oameni merita sa le multumesti. Insa de cate ori o faci, de fapt? Din pacate, foarte multe persoane considera ca acestea nu sunt lucruri foarte importante, insa un astfel de gest poate insemna foarte mult in anumite situatii.

 

Niciodata nu ai timp sa iti faci curatenie pe birou

De cate ori nu ti s-a intamplat sa spui ca maine, la sfarsitul programului de munca ai sa iti faci putin timp si pentru a face curatenie pe birou? Hartii peste hartii, agende, pixuri, reviste, ambalaje de mancare si alte fel si fel de lucruri aproape ca nici nu-ti mai permit sa te misti. Ideal ar fi sa faci aceasta activitate zi de zi si niciodata sa nu pleci fara a arunca lucrurile inutile de pe birou, fara a-ti spala cana si a-ti pune in ordine dosarele pe care trebuie sa le pregatesti a doua zi. Si mai ales, nu iti lasa biroul murdar peste weekend sau cand pleci in concediu. S-ar putea sa ai o surpriza… neplacuta.

 

Stinge lumina

Nu, nu vorbim despre piesa cantata de o artista autohtona, ci despre faptul ca tuturor ni se intampla sa plecam de acasa in graba si sa uitam lumina aprinsa, sa plecam de la birou si sa facem acelasi gest sau sa lasam lumina aprinsa dupa ce am utilizat toaleta, in vizita fiind la o cunostinta. Fie pentru ca suntem obisnuiti cu luminile pe senzori, fie ca avem o gramada de alte probleme la care sa ne gandim, acesta este un gest care ne pune la cheltuieli si care este, pe deasupra, nepoliticos.

 

Nu tinem cont de cat cheltuim

Cheltuiele pe care le facem zi de zi si care pot parea neinsemnate sunt, de fapt,  foarte importante. Mancarea pe care ne-o cumparam la serviciu, micile cumparaturi pe care le facem in drum spre casa, toate acestea ne fac sa pierdem socoteala cheltuielilor de fiecare zi si sa realizam ca, de fapt, am  dat mult mai multi bani decat ar fi trebuit.

Text: Ruxandra Raica