Haine de lana? Iata cum le intretii!

Haine111-de-lanaLana este un material destul de greu de intretinut si o mica neindemanare ne poate strica articolul vestimentar preferat. Daca tocmai te pregatesti sa urci in pod hainele de iarna, ia in calcul ca piesele de lana nu trebuie amestecate cu celelalte, ba mai mult, ar fi recomandat ca acestea sa fie supuse unui proces de ingrijire special care sa le asigure rezistenta pana iarna urmatoare. Mai jos, iti prezentam cativa pasi de baza care-ti asigura garderoba de lana pentru anul urmator.Curatarea hainelor de lana

Nu este indicat, chiar daca exista programe dedicate, ca hainele de lana sa fie spalate la masina. Acestea ar trebui, mai degraba, spalate de mana. In schimb, daca alegi spalarea automata, inmoaie inainte materialul in apa, aproximativ 2 ore, pana ce acesta absoarbe complet cantitatea dorita si abia apoi spala-l la masina. Astfel, nu exista riscul ca fibra de lana sa se deformeze. De asemenea, detergentul pe care il alegi ar fi ideal sa fie unul usor, care sa nu atace tesatura. Cand vine momentul sa le storci de apa, nu le strange prea tare, ci mai mult preseaza-le, astfel incat excesul de apa sa curga fara a afecta si calitatea materialului.

Uscarea corecta a hainelor de lana

Avand in vedere ca hainele de lana retin foarte multa apa in tesatura, nu este recomandat ca acestea sa se usuce prin prindere cu carlige pe sarma, deoarece materialul se poate intinde si deforma. Prin urmare, acestea trebuie lasate sa se usuce prin intindere pe o suprafata plana, departe de surse de caldura si lumina solara.

Hainele de lana se calca?Haine2-de-lana

Da, hainele de lana se pot calca, dar niciodata pe uscat. Ar trebui folosita functia cu abur a fierului de calcat si temperatura cea mai mica. De asemenea, calca hainele de lana pe dos; in caz contrar, stralucirea lor naturala s-ar putea pierde.

Cum se depoziteaza corect

Un pericol mare care paste hainele de lana sunt moliile. Pentru ca acestea sa nu atace, pe langa clasica naftalina, care trebuie adaugata din belsug, hainele de lana trebuie sa fie curate si aerisite. Astfel, inainte de a le pune la pastrare pentru anul viitor, ar fi indicat sa le cureti corespunzator conform pasilor de mai sus si sa le lasi in bataia vantului cateva ore.

Text: Madalina Manole