Hairstylist-ul Cristi Pascu, despre regulile unei schimbări de look

Sezonul cald ne îmbie să facem totul pentru a arăta cât mai bine, iar asta poate însemna și o coafură, tunsoare sau nuanță nouă a părului. Cunoscutul hairstylist Cristi Pascu ne-a oferit răspunsuri pertinente la întrebări pe care orice femeie ar trebui să și le pună înainte de a lua o astfel de decizie.

Tonica: Care ar fi cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să ne schimbăm radical coafura?

Cristi Pascu: De regulă, femeile fac schimbări majore de look atunci când au un motiv bine întemeiat. Este bine ca în această situație să apeleze la un specialist care va face recomandările necesare în funcție de fizionomie, de textura părului, de starea de sănătate a acestuia și de felul în care crește părul.

Te rog să ne detaliezi care sunt cele mai potrivite stiluri de tunsori pentru fiecare tip de față.

Forma feței este principalul aspect de care trebuie să ținem cont atunci când alegem o anumită tunsoare. Dacă vorbim despre o față rotundă sau pătrată, nu putem avea orice tunsoare, trebuie alese o tunsoare și o coafură care să ducă la asimetrie pentru a echilibra apariția vizuală a persoanei în cauză.

Dacă avem simetrie, nu facem decât să accentuăm faptul că fața este rotundă sau pătrată. Un truc uzual în acest caz este și bretonul asimetric. În cazul feței ovale este permisă aproape orice fel de tunsoare. Problema aici se pune în funcție de textură și lungime.

La fel se întâmplă și în cazul feței în formă de diamant. În cazul feței triunghiulare, trebuie să luăm în considerare dacă triunghiul este cu baza în sus (bărbie ascuțită) sau cu baza în jos (bărbie lată și frunte ascuțită). Pentru o față triunghiulă cu bărbie ascuțită se recomandă un breton ușor, pentru a tăia baza de sus, și volum în dreptul bărbiei, pentru a îmblânzi ascuțimea.

În caz invers, procedăm ca în cazul feței pătrate, apelând la o tunsoare asimetrică. Pentru o față prelungă, cu bărbie și frunte înaltă, recomand breton și volum pe lateral, pentru a compensa lungimea și înălțimea feței. Mai există și fața în formă de inimă și, în acest caz, se recomandă un breton ușor sau bretonul asimetric.

Ce tunsori și coafuri sunt la modă anul acesta?

În ultimii ani nu se mai vorbește despre tunsori la modă. Internetul ne-a adus un aflux de informații, uneori exagerat de mare, astfel încât nu mai putem vorbi doar despre o anumită tunsoare ca fiind „la modă”. Lucrurile se personalizează acum pentru fiecare persoană în parte, a trecut epoca tunsorilor „must have”.

Ce ne poți spune despre nuanțele de păr?

În acest caz, se mai poate vorbi despre tendințe și se observă clar îndrăzneala publicului consumator. De la clasicul blond (care acum poate duce într-un blond-rose sau un alb-gri) până la culori îndrăznețe precum mov, roz, albastru, lila și verde foarte puternic pentru femeile cu o personalitate mai nonconformistă.

Firile mai conservatoare au varianta nuanțelor de zi cu zi, clasicul ciocolatiu (de la ciocolatiu închis cu nuanțe pământii până la un blond ciocolatiu pastelat).

Ce tip de tunsoare și culoare de păr ai recomanda unei femei cu un job care presupune un mediu de lucru nu foarte flexibil, corporate?

Cel mai bine este să se rezume la nuanțe mai clasice de vopsea. În cazul blondului, un maximum poate fi un blond alb-argintiu. De regulă, persoanele din mediul corporate aleg fie o tunsoare, fie o culoare mai specială. O dovadă de îndrăzneală în materie de culoare sunt nuanțele de rose, de argintiu sau cu o ușoară tentă lila, combinate însă cu o tunsoare obișnuită.

Dar pentru un job într-un mediu creativ, unde poți fi mai relaxată ca hair, machiaj, ținută etc.?

Doamnele care lucrează, de exemplu, în departamentele de creație ale unor mari agenții de publicitate optează întotdeauna pentru cele mai trăznite tunsori și coafuri. Vorbim despre femei a cărora limită de imaginație nu există.

Ne poți recomanda câteva tunsori în vogă, care nu necesită foarte mult efort pentru a le aranja?

Cea mai bună variantă este bob-ul texturizat, pentru că îți permite să ai părul prins și coafat business, într-un bob clasic (varianta Andreea Esca), iar pe timp de seară poate fi transformat într-o coafură mai lejeră.

Tot pentru un look spectaculos la o petrecere, același bob poate fi aranjat în varianta wet look.  Și mai simplu este să-ți poți face două, trei onduleuri în față și o cărare într-o parte, exagerată. În acest fel ai o coafură de Oscar, fără probleme.

Ai grijă de părul tău acasă. Vopsește-l în siguranță cu gama Color & Soin.

Text: Oana Baltoc