Herpes genital: cauze și factori de risc, diagnostic, tratament, complicații

herpes genital

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală și una chiar des întâlnită. Un herpes genital poate fi prezent asimptomatic, unele persoane nici nu știu că au această boală. Chiar și în simptomatologie ușoară, semnalele pot trece neobservate. Din păcate, trebuie să știi că dacă ai intrat în contact cu el, acesta rămâne în corp toată viața, dar sunt metode prin care îl poți ține sub control.

Despre ce este și cu ce simptome vine un herpes genital vei afla din acest articol. Informația te va ajuta să-l previ, dar și să-l ții sub control dacă ai contactat acest virus.



Ce este herpesul genital?

Este un virus herpetic, sub denumirea lui de Virusul Herpes Simplex (VSH) iar acesta genital se referă exact la faptul că este localizat în această zonă. Virusul herpetic este contagios și, este adesea întâlnit în trei variante:

  1. Virusul VSH 1 – care este oral și se răspândește prin salivă, săruturi sau dacă este o rană deschisă, folosind aceleași obiecte precum rujul, periuța de dinți sau alte ustensile de igienă în contact cu gura.
  2. Virusul VSH 2 – varianta care provoacă herpes genital și se transmite prin contact sexual.
  3. Virusul varicelo-zosterian – cel care produce varicela și zona zoster.

Există mai multe tipuri, dar acestea sunt cele mai răspândite iar în felul acesta ai putut observa care este tipul de virus care produce herpes genital. Acesta este încă un subiect tabu, dar este important să știi că herpesul genital poate fi transmis prin sex, inclusiv oral și anal sau:

  • Prin contact cu o leziune herpetică,
  • Secrețiile sau pielea unde este prezent un herpes genital,
  • Sângele unei persoane infectate,
  • Folosirea de jucării sexuale în comun cu o persoană infectată.

După contactare virusul herpetic se poate reactiva, poate avea simptome care se ameliorează, dar pot reveni. Un herpes genital poate provoca dureri, mâncărimi, vezicule sau răni în zona genitală. Dar este posibil să rămână latent. Apoi, herpesul poate fi transmis și copilului de către mama însărcinată care este infectată.

Reține că nu te poți alege cu un herpes genital dacă folosești prosoape sau așternuturi la comun. Acesta nu supraviețuiește pe suprafețe prea mult timp.

Simptomele unui herpes genital

Deși sunt multe persoane care nici nu știu că îl au, dacă totuși există simptome este important să identifici problema. În primul rând, simptomele se pot manifesta de la 2 până la 12 zile distanță de la contact cu persoana infectată. Iată care sunt simptomele:

  • Inflamații de mici dimensiuni, roșii sau vezicule albe,
  • Durere sau sensibilitate,
  • Mâncărime,
  • Leziunile pot apărea în cazul unui herpes genital, dar dacă se sparg veziculele, atunci și urinarea poate deveni dureroasă,
  • Umflarea ganglionilor în zona genitală,
  • Dureri de cap,
  • Febră,
  • Cruste care pot apărea pe măsură ce se vindecă veziculele.

În cazul unui herpes genital, rănile apar după ce virusul a intrat în corp și, sunt vizibile pe piele în zona genitală, în funcție de extindere: pe fese, coapse, anus, zonă vaginală, pe penis sau pe scot, etc. Manifestarea herpesului se poate extinde până la 3 săptămâni.

Femeile care au herpes genital pot simți senzație arsură la urinare sau pot avea sângerări în afara menstrelor dacă există răni vaginale sau chiar pe colul uterin. În toate aceste cazuri, vizita la medic este absolut necesară.

Herpes genital – cauze și factori de risc

O principală cauză este intrarea în contact, respectiv, contactul sexual cu o persoană infectată și, este important să reții că odată intrat în organism, nu mai scapi de el, dar poate fi ținut sub control. Simptomele unui herpes genital pot reveni fiind favorizate de:

  • Sistem imunitar slăbit,
  • Oboseală, aceasta scade sistemul imunitar,
  • Contact sexual,
  • Stres emoțional puternic,
  • Intervenție chirurgicală.

Printre factorii de risc în contactarea unui herpes genital se numără:

  • riscul este mai mare ca o persoană de sex masculin să fie infectată de o persoană de sex masculin,
  • riscul crește pe măsură ce crește numărul partenerilor,
  • riscul de herpes genital crește dacă nu este folosit prezervativul,
  • riscul crește dacă ajungi în contact cu leziunile herpetice ale altei persoane.

Amintește-ți că un herpes genital se poate reactiva, nu are nevoie decât de factorul declanșator.

Diagnosticarea herpesului genital

Medicul specialist va analiza veziculele, îți poate pune întrebări despre simptome și partenerii sexuali și, va prelua probă de lichid dintr-o veziculă sau de pe o leziune. Nu te poți testa pentru herpes genital dacă nu există aceste „probe” iar testul nu îți va spune de cât timp te-ai infectat doar va identifica anticorpi antivirus la Virusul Herpes Simplex.

În cazul confirmării, partenerii sexuali anteriori ar trebui să se testeze și ei, dar și actualul partener dacă sunt persoane diferite. Desigur, ideal este ca la cel mai mic semn chiar dacă încă, nu știi că este vorba de un herpes genital, să oprești activitatea sexuală. Adesea, primele semnale de infectare post fi stare de oboseală și febră, îanine de vezicule.

Herpes genital – posibile complicații

Infecția genitală este asociată cu un risc mare de infecție concomitentă cu HIV deci ar fi bine să te testezi și acest sens. Apoi, un herpes genital netratat te poate conduce pe drumul meningitei. O altă complicație este herpesul neonatal, o complicație des întâlnită la femeile însărcinate și, poate apărea necroza retiniană acută.

Tratarea herpesului genital

Nu este recomandat să faci acasă alte acțiuni, prezintă-te la medic dacă ai simptome. Ele se pot ameliora de la sine în câteva săptămâni, dar dacă sunt greu de suportat, nu se retrag prea ușor, este mai bine ca după diagnosticare medicul să-ți prescrie un tratament:

  • Antiviral pentru liniștirea simptomelor,
  • Cremă pentru ameliorarea durerilor,

Ai înțeles, nu este un tratament care să facă virusul să dispară, odată apărut un herpes genital se poate manifesta/reactiva în mod repetat, dar este bine să știi ce ai de făcut pentru a nu-l transmite.

Prevenția este esențială deci dacă întreții relații sexuale, mai ales cu partener nou, folosește prezervativ, negreșit! Limitează numărul de parteneri de sex și refuză dacă persoana are herpes genital sau orice alte răni vizibile, roșeață, secreții urât mirositoare sau de culoare, indiferent de explicații.