Herpesul genital: inamicul placerii sexuale

poza consulatie ginecologicaHerpesul genital este o infectie contagioasa transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata care are leziuni ulcerative, dar poate fi transmisa si prin contactul sexual oral sau anal. Se transmite si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile. Exista doua tipuri de virusuri simplex care pot cauza herpesul. Primul tip de virus simplex (HSV-1) cauzeaza herpesul oral. Al doilea tip, HSV-2, cauzeaza herpesul genital.

Ambele virusuri pot determina aparitia herpesului oral si genital. Atat tipul 1, cat si tipul 2 de HSV pot produce leziuni in zona vaginala, peniana, anala, pe fese si pe coapse. Gura poate fi, de asemenea, un loc de infectie pentru ambele sexe.Cum se transmite herpesul genital

Se transmite cel mai adesea sexual. Perioada de incubatie variaza intre 3 si 7 zile. De obicei, prima infectie este mai severa si cu evolutie prelungita sau poate fi asimptomatica, in functie de reactivitatea pacientului si de raspunsul imun individual. Virusul patrunde in corp prin micile leziuni ale mucoaselor sau pielii, poate afecta si ochiul prin contact cu mainile contaminate. Herpesul genital este foarte contagios, nevindecabil, dar nu determina complicatii severe si nu este mortal.

Care sunt simptomele herpesului genital?

Dupa ce te-ai infectat cu virusul herpesului genital, este posibil ca simptomele sa nu apara intr-o zi sau intr-o saptamana. Poate dura luni, chiar si ani pana sa se observe ceva.

– Durere sau mancarime in zona genitala;

– Uneori simptome de viroza respiratorie;

– Febra;

– Dureri de cap si durere lombara inferioara (in general, la primul episod de herpes);

– Dureri in zona genitala;

– Dureri sau arsuri in timpul urinarii;

– Glande umflate (noduli) in vintre;

Sau, in caz contrar, este posibil ca aceste simptome sa lipseasca cu desavarsire.

Diagnosticul de herpes genital

Diagnosticul de infectie cu herpes genital se stabileste de catre medic pe baza examenului clinic al pacientului si prin cultivarea virusului din leziunile veziculoase sau din primele ulceratii. Frecvent, poate fi necesara si efectuarea altor analize pentru investigarea infectarii si cu alte boli cu transmitere sexuala. In cazul in care nu sunt semne evidente, se vor recolta probe de secretie din punctele sensibile, precum si un test al sangelui pentru a determina nivelul de anticorpi din organismul suspectat fi infectat.

Tratamentul herpesului genital

Nu exista niciun tratament care sa elimine infectia cu virusul Herpes Simplex 2, dar medicii pot recomanda medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor. Tratamentul antiviral este oral, sub forma de pastile, sau extern, prin folosirea unui unguent, si actioneaza pentru controlul mai bun al situatiilor de eruptie, reducand gravitatea, sau pentru reducerea duratei, intensitatii si frecventei acestora.

Cum ne putem proteja impotriva infectarii cu HPV?

Mai bine preveniti aparitia herpesului genital decat sa vindecati. Folositi mereu prezervativul in timpul contactului sexual, evitati contactul sexual cu persoane necunoscute, respectati normele de igiena personala si colectiva.

Text: Oana Mircea