Protectia solara, necesara indiferent de anotimp!

Beneficiile expunerii corecte la soare sunt foarte bine cunoscute, insa, din pacate, anumite probleme pot fi agravate de ultraviolete. Soarele poate fi atat un prieten bun cat si un dusman de temut, tocmai de aceea trebuie “consumat” in cantitati nu foarte mari si cu masuri de precautie, chiar daca toamna avem impresia ca nu mai avem nevoie sa ne protejam pielea.

Hiperpigmentarea, pistruii, dar si aparitia ridurilor, desi nu sunt probleme care afecteaza sanatatea, reprezinta o mare bataie de cap mai ales pentru femei, pentru ca, din punct de vedere estetic, nu sunt tocmai bine-venite. Atunci cand te expui la soare, nu uita in niciun caz de fotoprotectie si invata sa profiti de beneficiile acestuia.



Hiperpigmentarea: inofensiva, dar inestetica

Melanina este un pigment produs in mod natural de catre piele, care da, practic, culoarea naturala a pielii. Insa expunerea la soare, in principal, precum si alti factori precum influentele hormonale, factorii genetici, anumite boli sau imbatranirea pielii pot conduce la supraproductia de melanina in anumite zone ale corpului, cauzand hiperpigmentarea (aparitia unor pete de culoare inchisa pe piele). Persoanele cu o piele mai inchisa la culoare prezinta un risc mai mare de a experimenta hiperpigmentarea. Melanina actioneaza protejand pielea in mod natural de actiunea daunatoare a razelor UV, insa expunerea excesiva la soare intrerupe acest proces. Odata ce aceste pete inchise la culoare isi fac aparitia, continuarea expunerii la soare poate exacerba aceste pete, rezultatul fiind de exemplu lentiginele, efelidele, etc.

6 trucuri care prelungesc bronzul dupa vacanta

Pentru a evita aparitia lor, limitarea timpului de expunere la soare, purtarea unor haine care sa protejeze si cremele cu FPS sunt absolut necesare. Daca suferi deja de hiperpigmentare, poti opta pentru metode de tratament ca microdermoabraziunea, peelingul cu diferite solutii precum acidul azaleic, tretinoinul, tratamentul cu laser sau pentru metodele naturale precum mastile cu avocado si lapte, cele pe baza de migdale, unt de cacao etc. Indiferent de tratamentul ales, pe toata durata lui si ulterior este esentiala fotoprotectia constiincioasa, pentru a evita pigmentarea suplimentara.

Soarele aduce pistruii pe obraz

Cu siguranta ca unele dintre voi detesta pistruii, care se accentueaza vara, pentru ca sunt sensibili la razele ultraviolete. Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de pistrui: efelidele – de culoare rosiatica sau brun-galbuie, care se accentueaza in anotimpul cald, si lentigines – care sunt mult mai inchise la culoare, aproape negre uneori, si care nu se estompeaza nici macar iarna.

Secrete de beauty: apa micelara si apa termala

Pe timp de vara trebuie sa consumi fructe si legume proaspete pentru a extrage necesarul de vitamine, precum A, B si C, din nou nu uita de cremele cu FPS, nu te expune la soare intre orele 11:00 – 17:00 si poarta ceva pe cap astfel incat tenul sa nu fie afectat. Daca vrei sa pui pistruii pe fuga, nu uita de clasica masca pe baza de lamaie sau de sucul de ceapa amestecat cu ulei de masline, care pot ameliora variabil aspectul efelidelor.

Dusmanul tineretii

Cel mai mare dusman al tineretii tenului este chiar soarele, iar daca nu stiai, poti capata riduri chiar si cand conduci un automobil iar soarele patrunde pe geam, de aceea folosirea produselor cu SFP este necesara indiferent de anotimp. Expunerea cronica la soare are ca urmare accelerarea procesului de degradare a colagenului din derm si acumularea de elastina anormala – pe acest fundal se constituie ridurile. Hidratarea este neaparat necesara, atat pe plaja, cat si de fiecare data cand iesi din casa. Ingredientele care ajuta la mentinerea unei pieli tinere sunt antioxidantii, coenzima Q10, vitamina A, vitamina C, acidul hialuronic, acidul glicolic etc. Consumul de apa reprezinta un plus cand vine vorba de hidratare, pentru ca nu permite pielii sa se usuce, si din nou amintim de fotoprotectie.

Text: Ruxandra Raica

Consultant: Dr. Madalina Geanta – Medic specialist dermato-venerologie