Ia masa cu stil

ia-masa-cu-stilTi s-a intamplat sa fii invitat la masa si sa vezi multe randuri de tacamuri aranjate de o parte si de alta a farfuriei, fara sa stii pe care trebuie sa-l folosesti primul?Atunci articolul acesta cu siguranta iti va fi de folos.

De multe ori, atunci cand luam masa cu persoane straine, cand suntem intr-un cadru mai protocolar sau pur si simplu cand suntem invitati de cineva la masa, ne dorim sa ne comportam cat mai adecvat, pentru a face o buna impresie. De aceea, este important sa stim principalele lucruri care ar trebui respectate, pentru a da dovada ca suntem manierati.

 Ordinea tacamurilor pe masa

  • La masa, cutitele si lingurile vor fi aranjate in dreapta farfuriei, iar furculitele in stanga. Cutitele vor fi asezate cu lama indreptata spre farfurie. Daca sunt mai multe randuri de tacamuri, vom incepe sa mancam cu cele mai indepartate de farfurie. De exemplu, la felul intai vom folosi cutitul si furculita puse cel mai departe de farfurie. Cand am treminat de mancat, dupa cum probabil deja stiti, lasam tacamurile pe farfurie.
  • Daca tacamurile ne-au fost oferite in alta ordine, le folosim asa cum au fost asezate pe masa. Nu este politicos sa facem observatii gazdei sau chelnerului.
  • Contrar poate a ceea ce am fi facut instinctiv, in cazul in care descoperim ca unul dintre tacamuri nu este bine spalat, este de preferat sa cerem altul, nu sa incercam sa-l curatam cu servetul si cu atat mai mult, sa facem comentarii pe acest subiect.

Ce facem cu servetul?

  • Daca luam parte la o masa la restaurant de exemplu, oricat de informala ar fi, trebuie sa ne punem  servetul pe genunchi. Dupa ce il folosim pentru a ne sterge, il vom pune din nou in acelasi loc.
  • Cand ne ridicam de la masa, lasam servetelul desfacut pe scaun. Nu trebuie sa ne punem servetul folosit pe masa pana nu am treminat de mancat. Daca esti gazda unei petreceri, punerea servetului pe masa este semnalul ca petrecerea a luat sfarsit. Acest lucru nu inseamna ca invitatii nu mai pot ramane la masa, ci ca nu se vor mai servi mancaruri si bauturi.
  • Ce mai este necesar sa stim este ca nu trebuie sa ne facem griji daca am murdarit servetul, acesta este un lucru normal si deloc nepoliticos.

Si la finalul mesei…

Daca la finalul mesei vi se aduce un  bol de sticla cu apa calda, in care puteti gasi felii de lamaie sau petale de trandafir, trebuie sa stiti ca acesta este bolul pentru spalat mainile. Acesta va fi adus in special daca mancarea servita v-a facut sa va murdariti pe maini. Pentru a ne spala, ne vom inmuia degetele in apa, le vom freca cu felia de lamaie sau cu petalele de trandafir si apoi le vom sterge  cu servetul. O alternativa la acest bol ar fi prosopul curat, umezit cu apa fierbinte sau varianta moderna, servetelele umede, pe care le primim uneori la restaurant intr-un pachetel mic, deoarece sunt mai practice.

 

Priveste de exemplu cum a fost aranjata aceasta masa oferita de Michelle Obama sotiilor liderilor altor tari.

 

ia-masa-cu-stil-2

 

ia-masa-cu-stil-3

Foto: www.whitehouse.gov

 

Text: Bianca Badescu