Ia românească, oficial în Patrimoniul UNESCO

De 1 Decembrie 2022, ia românească a intrat oficial în Patrimoniul UNESCO. Foto: Publika.md

Cămașa cu altiță sau ia românească, așa cum e cunoscută de toată lumea, a intrat oficial în Patrimoniul UNESCO! Uriașa veste a venit chiar pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

După reuniunea de la Rabat, Maroc, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a luat decizia de a include dosarul “Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Vestea uriașă a dat-o deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.Ia românească , oficial în Patrimoniul UNESCO

“Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, a transmis deputatul Ana-Maria Cătăuţă, printr-un comunicat transmis de Agerpres.

Totodată, includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, a mai ținut să precizeze Ana-Maria Cătăuță.

“Onoranta recunoaştere şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, dar sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un set clar şi coerent de politici publice pentru susţinerea artei confecţionării cămăşii cu altiţă şi promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranţe că vom reuşi să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative şi îndrăzneţe. Le mulţumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate şi dăruire, şi, mai ales, prin perseverenţă”, a mai explicat președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Ana-Maria Cătăuță a mai ținut să-și exprime recunoștința către foştii preşedinţi ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Mihai Weber şi Ionel Palăr, care, prin deciziile luate în momente potrivite, au contribuit esenţial la includerea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii.