Igiena orala in timpul sarcinii

Un subiect foarte controversat in randul femeilor gravide il reprezinta vizita la stomatolog. Tocmai de aceea, din dorinta de a detrona miturile si de a veni in spijinul viitoarelor mamici cu informatii documentate, ne-am dat intalnire cu domnul doctor Oleg Gorea!

 Ce trebuie sa stie pacienta insarcinata inainte sa vina in cabinetul medicului stomatolog?

Orice doamna insarcinata trebuie sa stie ca are voie sa vina la un cabinet stomatologic. Din fericire, astazi putem profita de foarte multe materiale de ultima generatie care ne permit sa venim in sprijinul unei femei insarcinate.

 

Care sunt cele mai frecvente problemele stomatologice la gravide?

Cea mai frecventa problema este sangerarea ginigvala, dat fiind faptul ca insasi procesul de sarcina provoaca o inflamare a gingiilor. O greseala des intalnita este aceea ca majoritatea femeilor se sperie atunci cand observa o sangerere a gingiilor si, din dorinta de a le menaja, evita sa perieze gingiile. Acest lucru este total gresit si favorizeaza inmultirea bacteriilor, ceea ce duce la o inflamatie si mai mare a gingiilor.

 

Care sunt cauzele durerilor dentare?

Teama si preconceptiile legate de vizita la cabinetul medicului stomatolog ar fi prima cauza. Doamnele trebuie sa stie ca le este permis consultul in cabinetul de stomatologie si ca orice afectiune netratata la timp progreseaza.

 

Ce se intampla atunci cand exista situatii de sangerare a danturii?

Pacienta trebuie sa se prezinte in cabinetul medicului stomatolog, unde, cu ajutorul scalerului sau al unor pansamente, se inlatura placa bacteriana, reducand inflamatia si sangerarea.

 

Este contraindicat tratamentul stomatologic in timpul sarcinii?

Toate interventiile sunt locale si se evita pe cat posibil prescriptia unui tratament medicamentos. In cazurile speciale, se indica un tratament medicamentos, dar care sa nu penetreze placenta. In astfel de situatii, lucram in tandem cu medicul ginecolog, pentru a evita orice situatie de risc.

 

Cand este recomandat un tratament stomatologic pe parcursul sarcinii?

Tratamentul stomatologic fara medicatie se poate realiza incepand din prima luna de sarcina si pana la finalul ei. In schimb, anesteziile sunt interzise in primul trimestru.

 

Se pot face radiografii pe timpul sarcinii?

Radiografiile sunt total interzise in timpul sarcinii.

 

Au vreo importanta pasta de dinti si periuta pe care le folosim?

In principiu, ar trebui alese in functie de structura smaltului si ritualul de igiena al fiecarei persoane in parte.

 
Text: Alexandra Lupu