Imbatranirea pielii. Cum ne protejam?

Stii care sunt cei mai mari inamici ai pielii?Stresul, poluarea si tutunul sunt factori care accelereaza imbatranirea tenului.

Cum luptam cu imbatranirea pielii?
• Soarele. Este cel mai mare inamic al pielii, atunci cand ne expunem in exces si nu folosim creme protective. Efectele? Pierderea elasticitatii, a fermitatii si a luminozitatii, riduri noi si aparitia petelor.
• Tutunul. Pielea fumatorilor are o tendinta crescuta de deshidratare din cauza unei deficiente cronice de vitamine si minerale, mai ales vitamina C. Pielea pare obosita si lipsita de viata din cauza fluxului sangvin deficitar. Fiecare tigara presupune o tripla agresiune asupra pielii: genereaza radicali liberi, micsoreaza contributia oxigenului in celule si provoaca riduri in zona buzelor in urma gestului repetat de suctiune a filtrului. Iata cateva motive bune pentru a renunta, nu-i asa?
 
Alimentatia nesanatoasa. Sub o forma dezechilibrata sau prea bogata in grasimi, alimentatia nesanatoasa duce la multiplicarea radicalilor liberi si la perturbarea microcirculatiei. Incercati sa consumati cat mai multe vitamine – sunt aliatii naturali ai pielii. O dieta pe baza de fructe si verdeturi ofera organismului vitalitate si frumusete.
Poluarea. Gazele de esapament si alte particule contaminatoare din atmosfera pot accelera procesul de producere a radicalilor liberi, principalii responsabili ai procesului de imbatranire. Mai mult, intarzie innoirea celulara si produc iritatii ale pielii.
Stresul. Nu ignorati faptul ca stresul poate fi unul dintre cei mai importanti factoi de acest gen. Daca nivelul este destul de mare, atunci stresul ar trebui sa fie primul pe aceasta lista. Fata reflecta starea psihica a fiecaruia dintre noi. De aceea, pielea unei persoane stresate va parea lipsita de viata.
Somnul deficitar. Numarul optim de ore de somn este diferit pentru fiecare dintre noi. Poate fi 5, 8 sau 10. Dar veti sti cu siguranta care este acesta daca pielea dumneavostra “straluceste de bine” dimineata. In timpul somnului se limiteaza producerea de radicali liberi si se elimina sau se neutralizeaza cei care au fost produsi in timpul zilei.
Deshidratarea. Nu uitati sa va hidratati! Lasati deoparte bauturile acidulate si desfatati-va cu minunatele ceaiuri naturale, care se gasesc azi atat de usor in magazinele de specialitate. Pielea va va multumi pentru acest “cocktail” de sanatate.
Alcoolul. Nu este nicio problema daca folositi putin vin la prepararea mancarurilor sau daca va bucurati ocazional de un pahar de vin, dar consumul regulat de alcool duce la deshidratrare si agraveaza problemele pielii sensibile, cum ar fi cuperoza. Atat alcoolul, cat si cafeaua reduc nivelul de elastina si colagen din piele.

Text: Ema Macovei