Imbratisarile si semnificatiile lor

Limbajul imbratisariiImbratisarea este minunata si calduroasa, expresie a prieteniei si afectiunii; ea ne poate oferi cele mai placute senzatii si trairi alaturi de un seaman al nostru.

In realitate, comportamentul de imbratisare isi are originea in manifestarea de nonagresiune a mamiferelor patrupede pentru care etalarea deschisa a abdomenului cu “bratele deschise” reprezinta un comportament de anuntare al totalei increderi fata de un partener din acea specie. Mamiferul, dornic de un nou prieten, trebuia sa-si dovedeasca increderea fata de cel din fata, stand pe spate, expunandu-si abdomenul vulnerabil, usor de sfasiat sau impuns cu coarnele. La rudele noastre antropoide si mai ales la cimpanzei, imbratisarea apare in 98% din cazuri asemanatoare cu cea umana, aceasta exprimand incredere, dorinta de afectiune, apropiere, nonagresivitate, necesitatea de siguranta, acceptare ca prieten. Primatologia (stiinta despre maimutele actuale sau disparute) a acordat o atentie deosebita comportamentului de imbratisare dar si a temperamentelor diferite in functie de felul de imbratisare.
 
4 tipuri de imbratisare si semnificatia lor
Imbratisarea de “bun-venit”
Antropologia considera ca isi au originea in comportamentul de acceptare (fiind asemanator cu cel al cimpanzeilor). Imbratisarea este scurta, efectuata cu miscari simple si superficiale. Mainile sunt conduse dupa gat sub torace mai repede dar foarte superficial cu o tendinta de pastrare a soldurilor la distanta. Atingerea piept-piept este foarte scurta sau lipseste. O astfel de imbratisare nu spune nimic altceva decat “am putea fi amici dar in nici un caz mai mult deocamdata”. In alte situatii o astfel de imbratisare poate demasca dorinta sau necesitatea de a pastra distanta, dar si o totala lipsa de traire afectiva fata de cel din fata. Acest tip de imbratisare, daca este in intimitate denota o tipologie superficiala, interesata, dar in acelasi timp sincera, rezervata, calculata. In cazul barbatilor, un astfel de inceput de imbratisare la primirea iubitei poate exprima fie timiditatea dusa la extrem blocata sau nu constient, fie un total dezinteres pentru aspectul sentimental si romantic. Barbatii ce incep un preludiu erotic astfel pot fi ori total lipsiti de experienta si se tem de sexualitate ori considera intimitatea un act sportiv oarecare precum mersul pe bicicleta sau inotul.

Imbratisarea de tip ”ma bucur ca ne revedem”
Este mai complexa decat cea de “bun venit” chiar si in lumea maimutelor antropoide. La om, aceasta este definita printr-un sens mai profund al gesturilor. Conducerea bratelor dupa umar si dupa talie sau ambelor brate in jurul bustului are o anume nuanta pasionala. Bratele sunt mai amplu deschise inaintea imbratisarii iar dupa contactul corporal, gestul devine usor posesiv prin apropierea cu o oarecare forta a pieptului partenerului de bustul sau. Strangerea este scurta, apoi apare dezlipirea prin miscarea busturilor. Acest model de imbratisare care apare frecvent intre vechi amici sau colegi care s-au reintalnit dupa o lunga perioada de timp, este intalnit si in alte zeci si sute de situatii intre partenerii de sex opus. In cazul barbatilor, o imbratisare de acest gen poate vorbi despre o atitudine ce exprima o pasiune care fie ca nu si-o permite din motive diverse, fie acel barbat este atras doar de puterea si conditia sociala a acelei femei. In intimitate, o imbratisare de acest tip exprima o pasiune moderata pentru o relatie stabila. La cuplurile mai vechi aceasta imbratisare poate fi un semnal de alarma pentru aparitia monotoniei sexuale ori, in unele cazuri, ale adulterului sau micilor probleme de potenta sexuala.

Imbratisarea de tip “suntem prieteni”
Apare la cimpanzei intre frati si este vast descrisa de antropologul Dr. Ensel L.Dennisen de la Universitatea Haga. Este o imbratisare directa, in forta, larga, deschisa in care trupul celui imbratisat este cuprins cu o forta paterna si lipit de trupul sau cu miscari sacadate, sigure pe sine in care domina presiunea. Degetele de la maini sunt de regula foarte larg deschise si apasate pe umerii celuilalt. In relatiile dintre sexe un barbat ce imbratiseaza astfel la intalnire sau primire este tipul masculin dominant, protector, sigur pe sine, capabil de a crede in stabilitatea relatiei. In sens negativ, un astfel de barbat nu poate fi foarte tandru, este usor de sedus de femeie cu sarm feminin masculinizat ce par victime ale societatii. Tot in sens negativ, gelozia si duritatea si chiar violenta ii sunt prietene in lipsa unei anume educatii. In intimitate, o astfel de imbratisare ne dezvaluie un caracter vulcanic erotic, nu insa foarte senzual. Sentimentele sale tin in mare masura de asocierea cu eroticul, insa pot trai iubirea daca invata sa se cunoasca pe ei insisi.

Imbratisarea de tipul “ am nevoie de tine” sau “ce bine ca ai aparut acum!”
Apare in comportamentul puilor de maimute, foarte evident ca si al copiii care se linistesc sarind in bratele mamei. Este o imbratisare care imbina dorinta cu disperarea. Totul este haotic, dur, bratele cuprind in miscarea lor intreg trupul ca si cum ar dori sa se confunde cu el. Este intalnita in situatii tragice dar si in cazul rudelor care se reintalnesc dupa suferinta dorului si nu in ultimul rand celor indragostiti. Barbatii care de la prima intalnire recurg la o astfel de imbratisare sunt fie cu adevarat indragostiti pana peste cap, fie au invatat ca femeile doresc acest gen de imbratisare. Pentru a distinge intre cele doua categorii, este nevoie sa fie testati. Imbratisarea in alte conditii intime, in care nu se impune sclipirea tentatiei erotice, este cel mai bun test. Daca imbratisarea este asemanatoare cu siguranta simte focul inceputului iubirii, ceea ce nu inseamna ca exista neaparat un sentiment stabil. Sentimentul stabil este marcat de o alternare a imbratisarilor de tip prieten (descrise anterior), si cel de “am nevoie de tine”. In intimitate, o astfel de imbratisare este cea normala si exprima clar atat tandretea pe care o poate oferi cat si dorinta de a face dragoste. Din nefericire, cei care adora astfel de imbratisari pot fi sedusi usor de femeile senzuale care pun in valoare miscarile delicate feminine.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana