Important de stiut despre sarcina!

shutterstock 58696273Indiferent cum ai descoperit ca esti insarcinata, exista foarte multe feluri in care micuta fiinta care creste in interiorul tau te anunta ca este acolo. Este normal sa ai unele, toate sau niciunul dintre simptomele sarcinii.

Chiar daca unele dintre aceste semne pot fi enervante, tine minte ca hormonii tai se comporta exact cum ar trebui si ca trupul tau raspunde celei mai mari schimbari din cate exista.

Semnele si simptomele sarcinii:

  • Sangerarile usoare sau scurgerile vaginale maronii, cam la doua saptamani de la conceptie

Acestea sunt cauzate de implantarea ovulului fecundat (blatocistul) in uter. Uneori, femeile confunda aceasta sangerare cu menstruatia, asa ca, desi tie ti se pare ca ai o menstruatie cu sangerare foarte redusa, poti fi insarcinata.

  • Greturile, cu sau fara voma

Despre „greturile de dimineata”, care pot aparea in orice perioada a zilei, se crede ca sunt provocate de cresterea nivelului de hCG, hormon produs de placenta. Starea de greata este cel mai timpuriu si mai obisnuit semn de sarcina. Apare, de obicei, in jurul celei de-a sasea saptamani, cand nivelul hCG creste semnificativ. Daca nu ai tinut o evidenta stricta a calendarului menstrual, atunci greturile pot fi printre primele semne ca esti insarcinata. Mai mult despre cum sa te descurci cu greturile de dimineata vom vorbi pe parcursul capitolului.

  • Urinarea mai frecventa

Uterul tau incepe sa-si mareasca dimensiunile. Chiar daca schimbarea este mica, aceasta crestere exercita presiune asupra vezicii. In cazul anumitor femei, acest semn este mult mai pregnant decat la altele.

  • Somnolenta

Nici nu pot sa-ti zic de cate ori am auzit mamici care spuneau: „Am dormit pe tot parcursul sarcinii”. Starea de somnolenta este un semn obisnuit al sarcinii. Inainte de a ramane insarcinata, ti-a fost de multe ori somn la un moment dat al zilei, chiar daca aveai foarte mult de lucru la serviciu. Acum vei afla ca, oricat de mult te-ai stradui, nu poti nega faptul ca trupul tau are nevoie de odihna. Responsabili pentru aceasta stare sunt hormonii, mai ales productia crescuta de progesteron. Si corpul tau foloseste mai multa energie pentru ca bebelusul sa se poata dezvolta. In acest moment, somnul mult nu este un lux, ci o necesitate. Vestea buna este ca aceasta nevoie de somn scade dupa primul semestru.

  • Ametelile sau vertijul

In timpul sarcinii, toate sistemele si organele trec prin schimbari dramatice. Cele mai importante au loc in sistemul cardiovascular si, pentru a veni in intampinarea nevoilor metabolice crescute ale copilului, se petrec mai multe schimbari. Cantitatea de sange care circula in organism creste cu 40-50%, atingand volumul maxim in saptamanile 32-34. Sistemul circulator aprovizioneaza uterul si, implicit, fatul cu toti nutrientii de care acesta din urma are nevoie pentru a se dezvolta. Cea mai mare parte a volumului suplimentar de sange se afla in tesutul uterului, in placenta si in sani.

Inima isi accelereaza bataile pe minut pentru a pompa mai mult sange in corp. In primele saptamani, tensiunea arteriala scade treptat, atingand cea mai mica valoare la mijlocul perioadei de sarcina. Apoi incepe sa creasca si, pana la sfarsitul sarcinii, revine la valori normale.

Tensiunea scazuta iti poate provoca dureri de cap sau stari de ameteala. Poti observa cel mai bine atunci cand te ridici repede in picioare, daca in prealabil ai fost intr-o pozitie culcata sau sezanda. Miscarea brusca de ridicare face ca sangele sa curga repede din creier inspre corp si de acea ametesti. Este normal si nu trebuie sa iti faci griji. Este o senzatie foarte frecventa in primele luni.

Atunci cand esti ametita, ai grija sa te misti mai incet sau sa tii de un scaun, de perete sau de alt orice care iti poate oferi stabilitate si echilibru. Este foarte important sa faci asta mai ales cand iesi de la dus sau din cada. In apa calda sau intr-o camera incalzita, vasele de sange se dilata si tensiunea arteriala scade.

Incearca sa nu stai prea mult in picioare sau asezata in acelasi loc, pentru ca sangele coboara in picioare, iar daca te ridici brusc, este foarte posibil ca sangele sa nu se intoarca la inima indeajuns de repede. In consecinta, tensiunea arteriala va scadea foarte repede si vei simti o stare de lesin.

Efectuarea unor exercitii ale gambelor iti poate accelera circulatia sangelui in picioare. Intinderea din cand in cand a picioarelor, mersul pe loc, rotirea gleznelor sau mersul pe jos (chiar pe o distanta mica), repetate pe tot parcursul zilei, iti vor mentine o buna circulatie a sangelui.

Un alt obicei care ar trebui dezvoltat in aceasta perioada este sa te rotesti pe o parte inainte de a te ridica din pat. In afara de faptul ca previne ameteala, iti vei proteja si muschii abdominali de intindere si asta pentru ca burtica ti se mareste.

Cand te simti ametita, este bine sa stai jos sau sa te ghemuiesti cu capul intre genunchi. Astfel, sangele va circula inspre cap si te vei simti mai bine.

Ametelile provocate de tensiunea arteriala scazuta dispare in al doilea trimestru. Dar ai grija totusi pentru ca hipo- si hiperglicemia pot provoca si ele ameteli. Nevoile nutritionale sunt mai mari acum, ca esti insarcinata, de aceea trebuie sa mananci multe alimente sanatoase. Este mai bine sa mananci cate putin de mai multe ori pe zi decat sa ai trei mese principale, pentru ca in acest fel iti poti mentine un nivel stabil al zaharului in sange. Daca nu esti acasa, ia cu tine tot felul de alimente sanatoase pe care sa le poti rontai daca ti se face foame.

Ametelile pot fi cauzate si de anemie sau de o carenta de fier in organism. Cresterea volumului de sange poate duce la o scadere a concentratiei hemoglobinei (globulele rosii) care circula in corp. Daca esti anemica inseamna ca ai mai putine globule rosii care sa transporte oxigen la creier si la alte organe si de aceea te poti simti slabita, obosita sau ametita. Din aceasta cauza, este bine sa ai un regim bogat in fier sau sa iei multivitamine prenatale care contin fier. Doctorul va verifica nivelul hemoglobinei printr-o serie de analize de sange. Daca rezultatele arata ca esti anemica, atunci vei adauga un supliment de fier la multivitaminele pe care le iei deja. Nu lua doze suplimentare de fier decat daca esti anemica, pentru ca, in cantitati mari, acesta poate provoca constipatie si dureri de stomac.

  • Constipatia

Constipatia poate reprezenta o problema chiar daca nu iei suplimente de fier. Multe femei se constipa in primul trimestru din cauza cresterii nivelului de progesteron, care poate incetini motilitatea intestinala. Consumarea unei cantitati mai mari de lichide, exercitiile fizice regulate si cresterea dozei de fibre din alimentatie sunt cateva dintre modalitatile prin care poti sa previi ori sa minimalizezi aparitia constipatiei.

Daca in general bei multa apa, hidratarea nu va fi o problema. Daca nu, va trebui sa-ti dezvolti acest obicei nou si sa il respecti. Multe femei, pentru a da gust apei, adauga o feliuta de lamaie, portocala, castravete sau orice alt fruct racoritor.

De asemenea, va trebui sa consumi o gama variata de alimente foarte bogate in fibre – fructe sau legume (mai ales fasole sau mazare) si cereale integrale. Alunele si semintele contin fibre, dar au un continut ridicat de grasimi, asa ca este recomandat consumul cu moderatie.

Exista si o larga varietate de amestecuri de ceaiuri pentru sarcina care previn si trateaza constipatia. Te sfatuiesc sa discuti cu medicul tau despre orice planta medicinala pe care vrei sa o folosesti, chiar daca acel produs se vinde la orice magazin.

In cazul in care constipatia persista si dupa cresterea consumului de lichide si fibre, iti recomand sa-ti intrebi medicul despre agentul emolient numit docusat de sodiu. Se vinde in farmacii si se considera ca nu prezinta riscuri pentru sarcina.

  • Foamea neobisnuit de intensa sau poftele

Aceste simptome au doua cauze: schimbari hormonale asemanatoare celor prin care ai trecut prin perioada menstruatiei si nevoia corpului tau de mai multi nutrienti, necesari cresterii. Satisfacerea acestor pofte este o modalitate eficienta si amuzanta de a-ti imbogati alimentatia in timpul sarcinii.

  • Schimbarea culorii areolei mamare

Transformarea culorii roz sau maro a areolei mamare intr-o culoare mai inchisa este cauzata de cresterea cantitatii de hormoni de sarcina si face parte din pregatirea corpului pentru alaptarea copilului. Exista posibilitatea ca si linia care coboara de la ombilic pana la pubis sa capete o nuanta mai inchisa. Aceasta linie neagra, cum o numesc specialistii, este si ea rezultatul unor cresteri ale cantitatii de hormoni.

  • Sanii umflati si sensibili

In timpul sarcinii, multe femei au o sensibilitate in partile laterale ale sanilor si o senzatie de durere in sfarcuri. Cresterea lobilor care contin lapte si a canalelor care transporta laptele la sfarcuri poate fi cauza acestui disconfort. Chiar daca observi mai devreme ca sanii sunt umflati sau sensibili, aceste semne sunt mult mai pronuntate dupa sase saptamani.

Text: Alina Lupa