Imunoterapia, cel mai eficient tratament in cazul astmului alergic

shutterstock_91736246Atunci cand copiii sufera de alergii si de astm bronsic provocate de inhalarea acarienilor, gasirea cauzei pare a fi o sarcina destul de dificila. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca o noua terapie ce dureaza in medie 3 ani poate tine sub control pe termen lung reactiile astmului alergic.

Copiii alergici reactioneaza la prezenta acarienilor (organisme vii din familia Arahnidelor) care se inmultesc in haine, covoare, asternuturi, perne, de aceea numarul lor este extrem de mare in dormitor. In general, aceste organisme nu raspandesc boli, insa sunt periculoase pentru persoanele care sufera de alergii. In ceea ce priveste astmul, acesta este cea mai frecventa boala a copilariei. De exemplu, copiii care traiesc in orase prezinta un risc mult mai crescut de a dezvolta astmul alergic decat cei care locuiesc in zonele suburbane sau rurale.
“Durata recomandata de imunoterapie este de trei pana la cinci ani”, explica Iwona Stelmach, presedintele Academiei Americane pentru Alergie, Astm si Imunologie si autorul studiului.

“Cercetarile noastre arata ca o perioada de tratament de trei ani este cea mai adecvata pentru tratarea astmului care este asociat cu acarieni. Astfel, persoana care recurge la imunoterapie primeste injectii (cu o doza marita gradual) cu un anumit alergen pana cand se ajunge la doza    terapeutica indicata care mareste rezistenta organismului”.

Imunoterapia poate modifica progresia bolii alergice iar vaccinarea usureaza simptomele, prevenind in acelasi timp aparitia astmului bronsic, dar si a altor alergii, potrivit unui comunicat ACAAI. Imunoterapia cu alergeni este un tratament eficient al afectiunilor alergice, tratament ce are ca scop cresterea tolerantei la polen, la praf, la acarieni si la mucegaiuri, adica la factorii declansatori.

In urma studiului in care au fost urmariti 5.700 de copii, s-a constatat ca 50% din cazurile totale de astm au o cauza alergica. Aerul poluat, particulele de polen, de praf sau de mucegai sunt factorii care favorizeaza aparitia astmului alergic.

“Acest studiu este printre primele care demonstreaza beneficiile terapeutice pe termen lung, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor.”

Cu toate ca dovezile sunt clare, cercetatorii avertizeaza asupra eficientei terapiei. Se pare ca eficienta imunoterapiei depinde de severitatea bolii si de numarul substantelor la care este alergic pacientul.

 

Text: Andreea Popescu