In mod inconstient, toti ne dorim un partener frumos

-0a0a0a0a0a0a0a0a07107Ceea ce spunem nu se potriveste mereu cu ceea ce gandim, mai ales atunci cand vorbim despre ce fel de partener ne dorim. Desi multi oameni spun ca isi cauta parteneri destepti, amuzanti, de incredere, sinceri, toti au de fapt o dorinta inconstienta de a-si gasi un partener atractiv. Atat femeile, cat si barbatii pun mare pret pe atractia fizica dintre ei si partener.

Cercetatorii au facut unui grup de respondenti un test direct despre ce conteaza la un potential partener, iar apoi au supus acelasi grup mai multor experimente de laborator pentru a vedea daca ceea ce spun este la fel cu ceea ce gandesc la nivel subconstient. Mai intai, participantii au fost pusi sa spuna cat de mult conteaza atractivitatea fizica a unui partener ideal si ce cuvinte asociaza cu ideea de “fizic atractiv”.

Urmatoarea sarcina a fost sa aleaga dintre cuvintele care apareau pe monitorul unui computer pe cele pe care le asociau cu sentimente pozitive. In functie de cat de importanta considera respondentul atractivitatea fizica, cuvintele asociate cu ideea de sexy, de fizic atractiv, erau selectate mai repede decat celelalte.

Cercetatorii au comparat apoi rezultatele obtinute la testul cu asocierea cuvintelor cu raspunsurile acelorasi persoane la intrebarile directe si astfel au descoperit ca ceea ce spun difera de ceea ce simt la nivel de subconstient. Rezultatele au aratat ca, desi multi declara ca nu cauta un partener atractiv sexual, atat femeile, cat si barbatii isi doresc pe cineva cu aspect fizic placut, de care sa se simta atrasi fizic.

Studiul a fost publicat in Journal of Personality and Social Psychology.

 

Text: Bianca Badescu