In Romania, 15% dintre cuplurile cu varsta reproductiva sunt infertile

1qcbbzq9p“La 18 ani am fost operata de urgenta pentru un chist ovarian care s-a rupt, urmat de o hemoragie interna masiva (suspiciunea fiind de ruptura de splina, din cauza hemoragiei).

La 22 de ani m-am casatorit, iar dupa 5 ani de casnicie, cand am vazut ca nu raman insarcinata, am fost convinsa ca vinovata este operatia suferita in adolescenta. Am mers ani la rand la diversi specialisti, ca sa ma ajute, toti imi ziceau acelasi lucru, pana la urma am hotarat de comun acord sa mergem si in strainatate.

Asa ca am mers la un doctor renumit din Viena si… surpriza! Dupa efectuarea testelor obligatorii si a multor ecografii, s-a dovedit ca eu puteam ramane fara probleme insarcinata, dar spermatozoizii sotului meu erau putini, totodata si lenesi! Doctorii de acolo ne-au explicat ca factorii ce au dus la acest lucru ar fi: sportul de performanta pe care sotul meu il practicase in perioada copilariei si adolescentei, stresul zilnic, obiceiurile proaste de a fuma si a bea cafea, consumul ocazional de bauturi alcoolice, alimentatia dezechilibrata.
Am incercat sa ne cream impreuna alte obiceiuri si un nou stil de viata: am facut exercitii fizice regulat, am mancat mai des fructe si legume, am renuntat definitiv la carnea grasa, el s-a lasat de fumat si eu de sucuri acidulate etc.

Astfel, fara alte tratamente, dupa un an s-a produs minunea, culmea…si neprogramata, in timpul unui concediu petrecut la mare.” Sofia M., 32 de ani

“Eu sunt Janine si incerc de 2 ani sa am un copilas. Pentru asta, am depus absolut toate eforturile necesare, am facut tratamente de toate felurile: naturiste, conventionale, acupunctura, homeopatie, orice mi s-a propus eu am fost de acord. De doua luni ma gandesc sa incerc fertilizarea in vitro si probabil ca la asta voi ajunge. In ultima perioada, am facut stimulare o varianta, deoarece asta pare ca ar fi problema mea majora, nu am ovulatie in fiecare luna. Stimularea decurgea ok, folicul bun, endometrul in schimb tare mititel, numai 5 mm. Raspuns final…nimic!
Asa ca am trecut la instilatii. Am mai facut si instilatii, aceasta consta intr-un complex de lichide (antiinflamatoare, antibiotic si altele) pe care ti-l introduce in uter pentru a verifica permeabilitatea trompelor uterine. In cazul meu a fost pentru diagnosticare, dar exista si tratamente care impung astfel de proceduri. Dupa efectuarea acestor instalatii, mi s-a confirmat faptul ca nu sunt trompele infundate, doctoral oferindu-mi un licar de speranta. Insa, tot nimic!
Am facut si HSG (histerosalpingografie) si testul postcoital. In continuare nimic, asteptam sa incepem tratamentele pentru inseminarea in vitro.” Janine S., 36 de ani

Infertilitatea a devenit o problema majora, pentru ca numarul persoanelor infertile pare sa tot creasca. Statisticile anunta ca 1 din 6 cupluri din Romania intampina dificultati in concepere aunui copil. Ciudat este ca, pe langa cauzele comune ale infertilitatii, cum ar fi cele hormonale, endocrine sau genetice, cele mai dese probleme care afecteaza fertilitatea tin de stilul de viata. Astfel, statisticile spun ca fumatoarele au cu 40% mai putine sanse sa conceapa un copil. De asemenea, procedura de fertilizare in vitro are cu 20% mai putine sanse sa reuseasca, daca unul dintre parteneri este fumator.

De ce nu vine barza ?

Cauzele medicale ale infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati, ni le-a explicat dr. Ana- Maria Floare: „Cauzele infertilitatii la femei sunt: anovulatia (sindromul ovarelor polichistice, endometrioza ovariana, menopauza precoce), obstructiatubara (ca urmarea inflamatiei cu Chlamidia, Micoplasma, gonococ), patologia uterina (malformatii uterine, hipoplazia uterina, fibrom uterin submucos sau cu localizare cornuala, atrofia de endometru, sinechia uterina), cauze cervicale (modificarea glerei cervicale, stenoze de col), cauze vulvo-vaginale.

Etiologia sterilitatii masculine cuprinde: tulburari endocrine (disfunctii hipotalamice, hipofizare, diabet zaharat, afectiuni tiroidiene), abuzul de alcool, tutun, droguri, anomalii anatomice (absenta congenitala sau obstructia ductului deferent), tulburari ale spermatogenezei (varicocel, criptorhidism, absenta testiculelor, inflamatii testiculare cu virusul urlian – ce provoaca oreionul, traumatisme testiculare, expunerea la caldura), disfunctii sexuale (ejaculare precoce, ejaculare retrograda, impotenta)”.

De asemenea, am stat de vorba cu dr. Adelina Gruia, care ne-a explicat cum si prin ce metode poate fi depasita aceasta etapa: „ In functie de evaluarea initiala, care arata stadiul bolii, specialistul recomanda un tratament individualizat al diferitelor afectiuni ale tractului genital feminin sau masculin.

Tratamentul poate include de la masuri profilactice (de exemplu evitarea ridicarii imediat dupa contactul sexual), tratamentul infectiilor genitale, corectarea obezitatii, a patologiei asociate, pana la tehnici de stimulare ovariana sau inseminare artificiala sau fertilizare in vitro.

Schemele de tratament variaza si sunt individualizate in functie de parametri individuali.

Fiecare resursa terapeutica are avantajele si riscurile proprii: imediate – sindromul de hiperstimulare o variana, multiparitatea (sarcini multiple) sau in timp, prin epuizarea rezervei ovariene si menopauza precoce. Toate aceste complicatii trebuie sa fie cunoscute inainte si impun o monitorizare stricta”.

Si natura poate da o mana de ajutor

Pentru sterilitatea feminina sunt recomandate de catre fitoterapeuti urmatoarele:

  • Ceaiul de napraznic (geranium robertianum);
  • Infuzia de salvie;
  • Ceaiul de ventrilica (veronica officinalis);
  • Ceai in amestec din cicoare, creasta cocosului si catusnica;
  • Tinctura din catusnica (herbanepetaecatariae), radacina de lemn dulce (radix liquiritiae), fructe de fenicul (fructusfoeniculi), limbarita (alismaplantago), piperul broastei (herbapolygonihidropiperis), inchegatoare (teucriumpolium) si frunze de tuia, in parti egale;
  • Consumul de laptisor de matcasi polen, asociat unei alimentatii echilibrate, care sacuprinda multe fructe, legume si cereale.

Pentru sterilitatea masculina se recomanda tinctura din radacina de roiba (radix rubiae), frunze de tuia si saschiu mic (herbavincaeminoris), in parti egale.

De asemenea, este indicat consumul de apilarnil si polen, ca si cel de alimente care contin vitamina E (nuci, alune, mazare, unt, peste).

Stilul de viata dezordonat poate duce la infertilitate

Alimentatia este, cu siguranta, unul din vinovatii principali pentru aparitia infertilitatii. Suprarafinarea alimentelor, aparitia E-urilor, conditiile gresite de ambalare sau pastrare au interactiuni cat se poate de nefaste cu sistemul neuro-endocrin, care coordoneaza functia de reproducere.

Sedentarismul sau, din contra, munca in excesce duce la oboseala prelungita, statul in picioare sau pe scaun, in fata PC-ului timp indelungat, lucrul in medii toxice, stresul cotidian sunt celelalte cauze care, in timp, duc tot la infertilitate.

Text: Andreea Popescu