Increderea in ceea ce simtim ne face sa prezicem mai bine viitorul

shutterstock_83243143 Nu toata lumea crede in intuitie, dar conform unui nou studiu se pare ca aceasta chiar exista. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca atunci cand avem incredere in intuitia noastra, putem prezice mai bine ce se va intampla in viitor.

De la lucrurile lumesti la fenomenele naturale, abilitatea de a prezice este una dintre cele mai valoroase capacitati umane, cred autorii studiului de la Universitatea Columbia si Universitatea din Pittsburgh.

Cercetatorii au aflat ca indivizii care au incredere in sentimentele lor sunt mai buni in prezicerea unor evenimente viitoare decat persoanele care nu au incredere in ceea ce simt. Autorii studiului publicat in Jounal of Consumer Reports numesc acest fenomen “efectul de oracol emotional”. Acest efect a fost demonstrat de-a lungul a 8 studii, in care participantii au prezis rezultatele nominalizarilor prezidentiale in SUA, succesul filmelor in box office, castigatorul American Idol, miscarile la bursa, rezultatele unui campionat de fotbal si vremea.

Studiul a aratat ca 54% dintre cei care aveau incredere in sentimentele lor au prezis correct viitorul, fata de 21% dintre cei care aveau incredre scazuta in ceea ce simteau. Cu toate acestea, predictiile erau conditionate de cunostintele de baza ale participantilor: s-a constatat de exemplu ca acestia preziceau mai bine vremea in orasul lor decat in alte parti ale tarii. Cercetatorii spun ca efectul de oracol emotional se declanseaza atunci cand oamenii au incredere in sentimentele lor, pentru ca acest lucru incurajeaza accesul in marea de informatii predictive despre mediul lor pe care oamenii le invata mai mult inconstient.

Bineinteles, pentru a putea prezice ceva, trebuie sa avem mai intai cateva informatii despre acel lucru.

 

Text: Bianca Badescu