Indreptarea permanenta a parului – cea mai buna solutie?

shutterstock 32866621Solutia la care apelam toate pana nu demult daca ne doream un par drept era placa de indreptat parul. Doar ca aceasta solutie are neajunsurile ei: efectele dureaza putin, iar parul are de suferit pentru ca indreptatul frecvent nu face decat sa ne arda podoaba capilara. Asa ca se cerea o solutie noua, cu efect mai de lunga durata si mai putin daunatoare pentru par. Si solutia a aparut in doua forme: tratament brazilian cu keratina de indreptare a parului si metoda japoneza de indreptare a parului.

  • Ce presupune tratamentul brazilian de indreptare?

Secolul trecut ne-a imbogatit arsenalul de infrumusetare cu „permanentul”, solutia pentru ondularea pe termen lung a parului. Abia de curand insa s-a gasit o solutie si pentru indreptarea de lunga durata a parului. Keratina, o substanta care se gaseste in mod natural in firul de par, este cea care sta la baza tratamentului brazilian de indreptare a parului. Aceasta reface structura firului de par si astfel reuseste sa „disciplineze” firele deteriorate si despicate care devin rebele.

Tratamentul brazilian pretinde sa pastreze parul drept pana la 3 luni de la aplicare. Procedura de indreptare dureaza cateva ore si se face de obicei la salon, desi exista si chituri pentru acasa, doar ca este un pic mai greu sa-ti aplici singura tratamentul. Totul incepe cu spalarea parului. Pe parul ud se aplica solutia pe baza de keratina. Apoi se usuca bine parul si se desparte in suvite. Suvita cu suvita se indreapta pe toata lungimea, cu placa. In contact cu caldura, keratina formeaza un strat protector care sigileaza umezeala in structura firului de par, astfel ca acesta ramane hidratat si stralucitor. Timp de 3 zile apoi nu ai voie sa-ti speli parul si nici sa-l prinzi cu elastic sau agrafe, tocmai pentru ca acesta sa-si pastreze forma, plus ca trebuie sa-l feresti de umezeala. Apoi, pentru ca rezultatul sa dureze cat mai mult, nu ai voie sa-ti speli parul cu sampon obisnuit (care contine sulfati sau clorura de sodiu), pentru ca acestea distrug invelisul de keratina si parul incepe sa-si piarda forma. Daca respectam insa pasii de ingrijire, parul ramane drept timp de cateva luni, astfel ca nu mai e nevoie sa pierdem timp sa-l coafam dupa fiecare spalare. Tratamentul brazilian cu keratina este potrivit femeilor cu parul ondulat, cret sau celor care au fire rebele, pentru ca, pe langa indreptare, acesta promite si sa intareasca firul de par si sa-l faca mai rezistent la umiditate. Pretul tratamentului variaza de la 200 la 700 de RON, in functie de lungimea parului.

 

  • Pro sau contra?

Exista insa si controverse legate de aceasta metoda, acestea referindu-se in special la faptul ca solutiile de indreptare folosite la salon contin formaldehide care ajuta la legarea keratinei. Formaldehidele provoaca alergii, iritatii si sunt cancerigene. Dar exista si produse pe baza de keratina naturala, care pretind ca nu contin formaldehide si au ca principiu activ acidul glicolic, extras din trestie de zahar, care nu prezinta riscuri daca este folosit in concentratii mici. Se pare insa ca aceste solutii nu ar indrepta parul la fel de bine ca formula originala.

 

  • Metoda japoneza vs tratamentul brazilian

O alta varianta de indreptare permanenta a parului este metoda japoneza (numita si reconditionare termica a parului), un fel de „permanent” cu efect de indreptare. Aceasta metoda functioneaza si la persoanele cu parul cret, iar rezultatele sale par sa dureze mai mult. Doar ca solutia folosita este mai puternica decat in cazul tratamentului brazilian si functioneaza pe principiul ruperii legaturilor care dau forma firului de par si al sigilarii ulterioare a firului intr-o noua forma, astfel ca exista riscul sa ne arda parul si sa-l deterioreze. In acest caz, parul nu mai revine niciodata la forma naturala, asa cum se intampla cu metoda braziliana, si trebuie sa asteptam sa creasca daca ne vrem parul natural inapoi.

Text: Bianca Badescu