Influenta Internetului la copii

copilul_si_internetul_07Specialisti in psihologia copilului au studiat efectele calculatorului asupra copiilor si au ajuns la concluzia ca utilizarea excesiva a acestuia, fara vreun control din partea adultilor, poate fi deosebit de periculoasa.
 Statul la calculator afecteaza coloana si vederea
Copiii care sunt lasati sa petreaca mai mult de doua ore pe zi in fata aparatului minune risca sa devina supraponderali. O pozitie incorecta in fata tastaturii, mentinuta ore bune in fiecare zi, poate afecta coloana vertebrala a copilului, iar privitul indelungat la ecranul monitorului are consecinte nefaste asupra ochilor.
 
Jocurile violente de pe calculator induc agresivitate
Adolescentii care au intrat pe Internet in legatura cu necunoscuti au trecut prin etape de deprimare si singuratate, nemaivorbind de marele risc de a divulga prea multe informatii unor eventuali raufacatori. Jocurile de calculator violente atat de cautate induc tinerilor manifestari de agresivitate la varste fragede. Cu toate acestea, este unanim recunoscut ca prin intermediul jocurilor de tot felul copii invata sa stapaneasca o masina nepretuita, fara de care vietile lor de viitori adulti vor fi de neconceput.

Calculatorul perfectioneaza coordonarea mana-ochi
Manevrarea tastaturii perfectioneaza coordonarea mana-ochi si perfectioneaza viteza de reactie a copilului. Programele educative ii confera celui mic posibilitatea sa cunoasca lumea, ba chiar sa si creeze. Copiii cu dificultati de invatare isi imbunatatesc cu mult performantele scolare cu ajutorul calculatorului.

Solidifica relatiile interpersonale
Folosirea e-mail-ului si a programelor de messenger maresc abilitatile comunicationale ale copilului. Jocurile pe calculator atat de hulite ajung subiecte principale de conversatie intre copii, contribuind astfel la stabilirea si solidificarea unor relatii interpersonale.

Ce este de facut?
Incearca sa stabilesti un echilibru pentru copilul tau intre lumea sa reala si cea virtuala. Poarta o discutie cu el in care sa ii explici cat mai pe intelesul sau atat avantajele, dar mai ales dezavantajele calculatorului. Stabileste de comun acord (foloseste-ti abilitatile de negociator) un anumit numar de ore de stat la calculator pe zi. Promite-i ca vei verifica si verifica daca acest program este respectat. Specifica-i pedeapsa pe care o va primi in cazul incalcarii intelegerii.

Ofera-i intotdeauna copilului alternative placute de petrecere a timpului liber, alternative pe care un calculator nu le poate oferi: un meci de fotbal in aer liber cu prietenii, o carte deosebita, o plimbare la parcul de distractii.

Text: Flavius Deheleanu