Invinge depresia cu un zambet

shutterstock_37188775Depresia este o afectiune tot mai des intalnita in zilele noastre, iar in urma cercetarilor in domeniu, se pare ca aproximativ unu din patru oameni sunt predispusi la aceasta afectiune. Mai mult de atat, rata de depresie este in continua crestere.

Se pare ca aceasta afectiune este de aproximativ 10 ori mai mare decat a fost in urma cu doua generatii. Dar cum se face ca, desi utilizarea antidepresivelor este in crestere, rata de depresie este tot in crestere?

Psihologii sunt de parere ca principalul motiv pentru aparitia depresiei este stilul de viata pe care il adoptam. Zona in care traim are si ea o contributie deosebita la aparitia depresiei. Acestia au constatat ca in zonele muntoase, unde poluarea practic nici nu exista, depresia clinica este aproape inexistenta.

Dar cum sa rezistam in fata furtunilor vietii intr-un mod eficient? Pe baza cercetarilor disponibile, se pare ca stilul de viata este un profund antidepresiv. Lucrurile care schimba creierul sunt mai puternice decat orice medicament.

Cercetatorii de la Universitatea din Kansas au dezvoltat un tratament numit “schimbarea stilului de viata in scop terapeutic”, care cuprinde cinci mari elemente de protejare a stilului de viata: acizii dietetici grasi omega-3, exercitiile fizice, expunerea corespunzatoare la soare, sprijinul social si somnul adecvat. Simptomele depresiei pot fi diferite de la barbati la femei, de la batrani la tineri si chiar de la persoana la persoana.
Vestea buna este ca, la fel ca bolile fizice, depresia si anxietatea pot fi tratate. Cu un tratament corect, cei mai multi oameni se pot recupera.

  • Primul pas este un stil de viata sanatos;
  • Expunerea la lumina naturala te poate face sa vezi cu alti ochi lumea;
  • O plimbare prin gradina, o masa cu cei dragi;
  • Un program fix de somn;
  • Fixarea unei stari de spirit bune.

Sunt sigura ca ai auzit pana acum ca depresia poate fi alungata cu un zambet. Mai mult de atat, ultimele cercetari in domeniu au aratat ca efectele gandirii pozitive au urmari exceptionale asupra stilului nostru de viata. Optimismul alunga depresia si ne protejeaza de ea, ne face sa fim mai competenti si sa avem mai mult succes, dar din ce in ce mai des auzim si ca ne imbunatateste starea de sanatate si ca ne prelungeste viata!

  • Fii impacata cu tine: alunga tot raul din viata ta, uita de noptile pierdute si de greutatile care iti apasa viata;
  • Cea mai importanta persoana esti chiar tu: daca tu nu te mentii ocupata in ceea ce priveste persoana ta, atunci nimeni altcineva nu o va face. Invata sa te apreciezi la adevarata valoare pe care o ai;
  • Bucura-te de prezent: acorda fiecarui moment atentia si importanta cuvenite si nu uita ca fiecare clipa este unica;
  • Invata din tot si toate: se zice ca tot ce se intampla in viata are un scop. Bucura-te cu un zambet de tot ceea ce iti ofera viata.

 

Text: Andreea Popescu