Iti este personalitatea influentata de muzica pe care o asculti? Afla acum!

shutterstock_90272254Ar putea playlistul tau de pe iPod sa dezvaluie anumite informatii despre personalitatea ta? Se pare ca da… O cercetare a demonstrat ca persoanele care asculta un anumit gen de muzica sau care resping un anumit gen de muzica au un profil de personalitate comprehensibil si coerent.

 

Legatura dintre muzica si personalitate

Cercetarile efectuate de catre psihologii Jason Rentfrow si Gosling Sam de la Universitatea de Psihologie din Germania sugereaza ca genul de muzica pe care il asculta un individ poate spune multe despre personalitatea sa. De exemplu, de-a lungul timpului, cercetatorii au descoperit ca oamenii ar putea deveni creativi daca asculta un anumit gen de muzica. Mai mult de atat, se pare ca oamenii care asculta muzica cu bassul ridicat au un nivel al IQ-ului mai scazut decat persoanele care prefera jazzul sau muzica clasica.

Un alt studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Heriot-Watt a analizat mai mult de 36.000 de participanti din toata lumea. Participantii au fost rugati sa asculte mai mult de 104 de stiluri muzicale diferite, dupa care au fost rugati sa completeze un chestionar cu intrebari legate de sentimentele care i-au incercat ascultand un anumit gen de muzica. In urma studiului realizat, s-au tras unele concluzii pe care vi le prezentam mai jos J.

 

  • Muzica pop

Preferi sa asculti hituri din top 40? Daca este asa, sunt sanse ca tu sa fii o persoana extrovertita, sincera si conventionala. Iubitorii de muzica pop sunt greu de “lasat in urma” si au o stima de sine foarte ridicata. Cu toate acestea, cercetatorii sugereaza ca aceste persoane tind sa fie mai putin creative.

 

  • Muzica rap si hip-hop

Sunt Snoop Dogg si Dr. Dre pe gustul tau? In ciuda stereotipului ca iubitorii de muzica rap sunt mai agresivi sau violenti, cercetatorii au descoperit, de fapt, ca nu exista nicio astfel de legatura intre acest gen de muzica si agresivitate. Se pare ca trasaturile definitorii ale adeptilor acestui gen de muzica sunt taria de caracter si respectul de sine foarte ridicat. Sunt genul de persoane care merg pe principiul: “Respecta-ma, ca sa te respect”.

 

  • Muzica country

Te uiti mai degraba la CMT in loc de MTV? Atunci clar faci parte din categoria iubitorilor de muzica country. Fanii muzicii country sunt de obicei harnici, conventionali si foarte descurcareti in viata. In timp ce majoritatea melodiilor country sunt adesea centrate pe suferinta, oamenii care prefera acest gen de muzica tind sa fie foarte stabili din punct de vedere emotional.

 

  • Muzica rock/Heavy Metal

In ciuda imaginii de bad boy/bad girl, cercetatorii au descoperit ca fanii acestui stil de muzica sunt, de obicei, destul de blanzi. Ei tind sa fie creativi, dar sunt de multe ori introvertiti si tocmai de aceea pot suferi de stima de sine scazuta.

 

  • Muzica indie

Fanii genului indie sunt de obicei introvertiti, intelectuali si foarte creativi. Potrivit cercetatorilor, aceste persoane tind sa fie mai putin harnice si mai putin blande. Pasivitate, anxietate si stima de sine scazuta sunt caracteristicile comune ale personalitatii adeptilor muzicii indie.

 

Potrivit cercetatorului Adrian North de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, Marea Britanie, motivul pentru care oamenii se simt uneori defensivi cu privire la gustul lor in materie de muzica ar putea fi legat de cat de mult se refera aceasta la atitudinile si personalitatea persoanei in cauza. “Oamenii se definesc, de fapt, prin muzica”.

Data viitoare cand iti faci playlistul, ia in considerare si modul in care personalitatea ta va avea “de suferit” de pe urma melodiilor ascultate.

 

Text: Andreea Popescu