Jane Birkin – o poveste cu stil, eros şi genţi Hermes

Jane Birkin

Cântăreața și actrița Jane Birkin a murit la Paris la vârsta de 76 de ani. Felul ei inefabil de a concepe moda vorbea mai presus de toate despre felul său de a fi.

Francezii vorbesc despre acel ”je ne sais quoi” al ei şi despre faptul că nimeni nu a reuşit să-i egaleze vreodată eleganța.

Nu purta tocuri, nu purta imprimeuri strălucitoare, nu purta bijuterii exagerate.În ținutele ei nu a existat niciodată nimic strident. Într-un anumit sens, stilul său a fost marcat de normalitate, scrie La Repubblica în articolul dedicat celei care a fost simbolul stilului francez.“Stilul era …ea”

Îi păsa puțin sau deloc de tendințe, motiv pentru care stilul său era mai mult clasic. În cazul lui Jane Birkin nu conta ceea ce purta, ci cum o făcea.

O pereche de blugi evazați, o curea de piele, o cămașă bărbătească. Un pulover când era ceva mai frig, un tricou vara. Iar seara, o rochie mini neagră, sau poate una lungă, tricotată.

Ştia cu toate acestea să fie extrem de provocatoare: sub paltonul bărbătesc purta doar de o pereche de ciorapi cu jartiere, iar rochia de pe covorul roșu de la Festivalul de la Cannes era complet transparentă, lăsându-i la vedere sânii și lenjeria intimă.

Mentine-ti tineretea si aspectul tonifiat al tenului cu ajutorul produselor Rilastil din gama Hydrotenseur, specializata in prevenirea si corectarea semnelor de imbatranire.

Iar coșul de răchită în loc de geantă a fost mulţi ani de yile elementul nelipsit al ţinutelor ei: la recepții, la piață, în avion, pe străzile Parisului, la mare. Cel mult înfășura o eșarfă de mătase în jurul mânerului pentru a-l face mai colorat. Ca și în cazul hainelor, nu era interesată de strălucire și de modă.

“Geanta” prin excelenţă îi poartă numele

În 1984, povestea s-a schimbat. În timp ce se afla în avion spre Londra, s-a întâmplat să stea lângă Jean-Louis Dumas, președintele Hermès, care o observa în timp ce încerca să-și îndese geanta de răchită în compartimentul de deasupra scaunelor. Nervoasă, Jane începe să-i spună lui Dumas că şi-ar dori o geanta de voiaj şi cum ar trebui să fie aceasta: Dumas ascultă, ia notițe, studiază. Și așa s-a născut mitul.

Hermes Birkin este geanta prin excelență, cea mai râvnită, cea mai dorită, cea mai visată. Astăzi este un mit în sine, care i se datorează. Hermès s-a inspirat din stilul său relaxat, natural și atemporal. De atunci a avut mereu la dispoziție genţile Hermes, ca parte a contractului prin care a acceptat să-și împrumute numele modelului.

Jane Birkin a fost  frumoasă, dar dacă a devenit personalitatea iconică de astăzi, acest lucru se datorează alurii ei spontane, capacităţii de a îmbrăca ceea ce avem cu toții în garderoba noastră și de a face ca acele haine să pară magice.

O poveste explicită …de iubire

Jane Birkin a fost o actriță și cântăreață cu dublă naţionalitate engleză-franceză, cunoscută pentru colaborarea sa cu compozitorul și cântărețul francez Serge Gainsbourg. Ea s-a născut la 14 decembrie 1946 în Londra, Marea Britanie. Jane Birkin a devenit cunoscută în anii ’60 și ’70, atât pentru cariera sa în film, cât și pentru muzica sa.

Unul dintre cele mai faimoase cântece în care a colaborat cu Serge Gainsbourg este “Je t’aime… moi non plus”, lansat în 1969, care a stârnit controversă datorită conținutului său explicit.

Birkin şi Gainsbourg

Împreună, Jane Birkin și Serge Gainsbourg au avut o fiică, Charlotte Gainsbourg, care a devenit și ea o actriță și cântăreață de succes. După divorțul de Gainsbourg, Jane Birkin a avut și alte relații și parteneri în viața sa.

Primul său copil este Kate Barry (născută Kate Charlotte Gainsbourg), care s-a născut în 1967. Kate Barry a devenit fotograf profesionist și a colaborat cu diverse publicații și mărci de modă. Ea a decedat în 2013 în urma unei căderi accidentale de la fereastra apartamentului său din Paris.

Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin and Lou Doillon
Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin and Lou Doillon

Cel de-al treilea copil al lui Jane Birkin este Lou Doillon, născută în 1982. Lou este actriță și cântăreață, urmând pașii mamei sale în industria artistică. Ea a apărut în filme precum “Gigola” și “Polisse”. Lou Doillon a lansat, de asemenea, mai multe albume ca solistă muzicală.

Jane Birkin a apărut și într-o serie de filme, inclusiv “Blow-Up” (1966), regizat de Michelangelo Antonioni, și “Death on the Nile” (1978), regizat de John Guillermin.

Jane Birkin a continuat să aibă o carieră muzicală prolifică și după încheierea colaborării cu Serge Gainsbourg, lansând albume solo și lucrând cu alți artiști. Ea a primit numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale și este considerată un simbol al stilului și al eleganței în moda franceză.