Jane Fonda: o diva ramane intotdeauna o diva

famous-bulimics-09Lady Jayne Seymour Fonda, sau simplu Jane Fonda, este cu adevarat definitia divei ce a cunoscut faima in anii ’60. Actrita, scriitoare, model, activist politic, profesoara de fitness, Jane este un model de urmat pentru toate femeile din lume, care face parte dintr-o dinastie de actori talentati si celebri de la Hollywood iar frumusetea si pofta sa de viata, chiar si la varsta pe care o are acum, sunt dovezi ca spiritul tanar nu moare niciodata.

Nascuta pe 21 decembrie 1937 la New York, Jane a castigat printre altele doua premii Oscar si se declara o feminista convinsa. Preocuparea sa pentru aspectul fizic a determinat-o sa apeleze la cateva operatii estetice, dar in spatele siluetei sale de invidiat stau ore intregi de sport.

 „Whether the scene was sad or funny, tragic or triumphant, never mattered” 

Jane si-a facut debutul alaturi de tatal ei, celebrul Henry Fonda, pe scena teatrului si a fost extrem de apreciata. Intre anii 1965-1973, Jane a fost casatorita cu regizorul Roger Vadim, cel care i-a incredintat celebrul rol Barbarella din filmul SF cu acelasi nume. Din mariajul celor doi s-a nascut Vanessa Vadim, astazi regizoare si producatoare. In anul 1963 Jane fusese numita “cea mai frumoasa si cea mai talentata dintre noile actrite aparute”. Dupa despartirea de Vadim, Jane se marita cu Tom Hayden (1973 -1990), activist politic si fondatorul Societatii Studentilor Democrati/1968, iar cuplul adopta doi copii. Jane isi continua activitatea din punct de vedere profesional, iar pentru rolurile din productiile „Klute” si „Coming Home” Jane castiga premiul Oscar pentru „cea mai buna actrita”. Desi unii spun ca Jane si-a facut cu greu un nume, important este ca a reusit cu adevarat sa fie atat de apreciata si iubita. A fost si este in continuare alaturi de publicul sau si a luptat cu multa indarjire pentru cauzele feministe, impotriva violentei domestice si nu numai. De asemenea, Jane a pus bazele “Women’s Media Center”, o organizatie care lucreaza pentru a amplifica vocile femeilor in mass-media.

Intre anii 1991 si 2001 Jane este sotia marelui producator Ted Turner. Jane Fonda nu a ascuns niciodata faptul ca a apelat la cateva operatii estetice si a descoperit faptul ca aerobicul si miscarea in general o pot ajuta sa-si modeleze corpul asa cum doreste. Fonda a lansat 23 de casete video destinate tuturor celor care sunt pasionati de fitness si a scris nu mai putin de 5 volume destinate acestor exercitii. „Datorez 30% genelor, 30% sexului bun, 30% sportului ?i stilului de via?? s?n?tos, iar pentru 10% trebuie s?-i mul?umesc chirurgului meu plastician”, spunea Jane in cadrul unui interviu. In aprilie 2005 actrita si-a lansat o carte autobiografica, iar cartea ii descrie viata in trei acte. In anul 2011 a lansat o noua carte „Prime Time: Love, health, sex, fitness, friendship, spirit – making the most of all of your life”.

Printre cele mai recente productii ale sale amintim: „Et si on vivait tous ensemble?”(2011), „Peace, Love & Misunderstanding” (2011), „Brando” (2007), „Monster-in-Law”(2005) etc.

Text: Ruxandra Raica