Jucariile influenteaza comportamentul copiilor

jucarii_pentru_copii_sursa_shutterstockDesenele animate, povestile, jucariile sunt parte integranta din copilaria celor mai multi copii. Toate acestea au o functie ludica si formativa. Personajele constituie fie modele de urmat in viata pentru fetite (papusa Barbie, Alba-ca-Zapada) si baietei (Spiderman, Batman, Fat-Frumos), fie modele de evitat pentru copii (vrajitori, zmei).
 Papusa japoneza e mai umana decat Barbie
Inca din anii 1800, fetitele se jucau cu papusi si cu vase de bucatarie in miniaturea. In prezent, papusa Barbie si Spaiderman sunt jucariile ce ofera o mare preocupare copiilor.   Japonezii au o papusa nationala a lor, concurenta cu Barbie, pe nume Lica, dar mult mai umana decat Barbie. Are forme feminine si nu este atat de slaba. Fetitele japoneze isi gasesc o prietena in aceste papusi. Fiind copii foarte retrasi si inchisi in ei, nu vor ca nimeni sa le invadeze spatiul personal.

Copiii aleg papusile ca model
Lumea interioara a copiilor este foarte puternica la aceasta varsta.
De foarte mici, fetitele sunt preocupate de silueta lor, chiar daca in esenta nu stiu ce inseamna acest lucru. Ioana, 5 ani: “Eu as vrea sa fiu un pic mai slaba si un pic mai grasa, asa ca mami!” Pentru copil, modelul in viata este asociat cu persoana cea mai apropiata (poate fi parinte, bunic, sora/frate, bona sau chiar o papusa…). Fetita ar vrea sa arate ca papusa Barbie, sa aiba parul lung, scurt sau colorat, cu diferite coafuri, ochi albastri sau verzi, pantofi si o vestimentatie de printesa.
La 9 ani, Denisa isi descrie jocul cu papusa sa ca fiind o emotie greu de intalnit in alte imprejurari. Si baieteii incep sa-si formeze modelul in viata, supereroii de actiune Spiderman si Action Man salveaza vieti, aparand natiunea de raufacatori.

Copiii nu mai au timp de joaca
In unele zone, din pacate, exista parcuri, insa fara copii de o anumita varsta. De la gradinita sau de la scoala merg direct la lectii de pian sau vioara, la meditatii la limbi straine si apoi la antrenamente de sport. Pana si copiii sunt prea ocupati ca sa se mai joace. In unele sate sau chiar orase sunt copii care nu au auzit de Barbie si Spiderman. Aceste jucarii sunt inlocuite cu papusi din carpe sau diferite obiecte folosite in scop de joaca.

Parintii, jucati-va alaturi de copii
Trebuie sa incurajam copiii la joaca. Este recomandat ca parintii sa participe activ alaturi de ei. Doar asa pot observa cu usurinta unele capacitati ale copilului: daca este inventiv, activ in joc, daca vine cu solutii noi, ingenioase, daca este responsabil in rolul pe care si l-a ales de jucat. In acest fel, copilul poate fi orientat, dezvoltandu-i si mai mult aceste aptitudini. Parintii, bunicii si educatorii trebuie sa transmita copiilor credinte rationale si sa le compuna povesti cu ajutorul jucariilor lor, astfel incat sa genereze o stare de sanatate psihica, ajutandu-i astfel sa se dezvolte armonios din punct de vedere psihologic, emotional si comportamental.

Text: Psiholog Lavinia Popescu