Lavinia Sandru, o mamica 100% europeana

Lavinia SandruLavinia Sandru este o ardeleanca tanara, frumoasa, inteligenta si ambitioasa. Are toate atributele unei femei menite sa razbata chiar si intr-un domeniu care apartine exclusiv barbatilor, asa cum este politica. Numai ca, atunci cand vine vorba de fetita ei, Sara, Lavinia devine doar o simpla mamica, preocupata de viitorul puiului ei. Ce inseamna sa fii mamica si o femeie de cariera in acelasi timp? Ne spune chiar ea.

Lavinia este nascuta in Dej, judetul Cluj, dar studiile si le-a facut in Targu-Mures. Este casatorita cu Darius Valcov, primarul orasului Slatina si de anul trecut a aparut in viata lor o minune: Sara Gabriela.

 Avea 31 de ani cand a ramas insarcinata si crede ca nu exista o perioada anumita pentru a deveni mama: „Este bine s-o faci cand esti pregatita sa faci acest pas si sunt fericita ca am luat decizia aceasta la momentul potrivit.” A avut o sarcina usoara, fara complicatii care genereaza tot felul de stari. „N-am avut niciun fel de probleme, am mancat sanatos si m-am simtit foarte bine in cele noua luni de sarcina si n-am avut niciun fel de pofte.”, marturiseste Lavinia.

 

„Darius este varianta mea masculina”
Cel mai important, in perioada prenatala si dupa, este sprijinul partenerului. „Darius este varianta mea masculina si relatia noastra nu s-a schimbat cu nimic dupa nasterea Sarei. Ne intelegem perfect. Daca m-as fi nascut barbat, as fi fost ca Darius.”
 
Sara, o europeanca veritabila
Lavinia a lucrat pana in ultimul moment si isi aminteste cu drag de acea perioada. „Sara nu avea de ce sa-mi incurce cariera pentru ca sunt o femeie energica, hotarata si nu-mi permit sa stau nicio secunda inactiva. Perioada postnatala nu a durat nici macar o singura zi. Pe Sara am nascut-o prin cezariana, pentru ca nu s-a intors in burtica si nu puteam sa risc. Mi-as fi dorit sa pot naste in Romania, pentru ca avem medici minunati, dar am vrut sa fie langa mine singurul medic pe care il am in familie, cumnata mea, si cum ea nu putea pleca din Franta, am nascut eu la ea, la Strasbourg. Sara e un copil cuminte, destept, cu multe gesturi spectaculoase si as putea spune ca este cel mai frumos copil din lume. Este de fapt o minune de copil. Iar faptul ca am lucrat pana in ultimul moment, ma face sa cred ca Sara va ajunge, peste ani, sa faca politica.”

„Nu m-am ingrasat deloc pe perioada sarcinii”
Ce le-ar sfatui Lavinia pe tinerele care isi doresc o cariera si din aceasta cauza amana nasterea unui copil? „Sa isi vada si de una si de alta. E foarte simplu. Trebuie doar sa vrei! Iar in legatura cu silueta, nu trebuie sa-si faca griji, pentru ca trebuie doar sa tina un regim strict pe perioada sarcinii. Fara paine, cartofi, paste si dulciuri. Eu asa am facut si nu m-am ingrasat deloc. Dupa ce am nascut-o pe Sara, am revenit imediat la kilogramele pe care le aveam inainte de sarcina.”

Text: Maria Bratu