Limbajul nonverbal: Comunica cu ajutorul mainilor

comunicare-sursa_shutterstockOamenii utilizeaza in general doua pozitii de baza ale palmelor. In prima dintre ele, palma este indreptata in sus (asemenea cersetorilor). In cea de-a doua pozitie, palma este indreptata in jos, ca si cum ar incerca sa opreasca sau sa retina ceva.
 
O cale extrem de sigura de a descoperi daca cineva este sau nu sincer ne-o ofera observarea etalarii palmelor. Asa cum un animal isi arata supunerea sau deplina incredere prin etalarea burtii sale, si omul se foloseste de palmele lui pentru a arata atitudini sau emotii asemanatoare.

 

Cand oamenii doresc sa arate ca sunt onesti, intind una sau amandoua palmele deschise spre partenerul de conversatie. Cand cineva se destainuie sincer, isi etaleaza integral sau partial palmele spre persoana cu care vorbeste, in mod cu totul inconstient. De cealalta parte a adevarului, este cunoscut ca un copil care minte isi ascunde mainile la spate. In mod asemanator, un om matur care tainuieste ceva isi ascunde palmele in buzunare sau le tine intr-o pozitie de incrucisare in timp ce incearca sa se explice. Palmele ascunse ale partenerului trebuie sa trezeasca intotdeauna un semnal de alarma privitor la veridicitatea afirmatiilor sale.

Text: Flavius Deheleanu