Lipoliza, un nou tratament de infrumusetare

Lipoliza este o tehnica recent aparuta pe piata tratamentelor de infrumusetare, care presupune remodelarea corporala prin topirea depozitelor mici si medii de grasime care nu pot fi eliminate prin exercitiu fizic, dieta sau liposuctie. Lipoliza nu este o tehnica de scadere in greutate si nu poate fi folosita ca atare. Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta metoda inovativa, am stat de vorba cu domnul doctor Ion Zegrea, medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva si, totodata, membru al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania si membru al Societatii Internationale de Chirurgie Estetica si Plastica.Tonica Tv: Ce presupune procedura numita lipoliza?

Ion Zegrea: Lipoliza presupune eliminarea depozitelor mici de grasime, care nu necesita si nu justifica o interventie de lipoaspiratie, prin injectarea a doua substante: fosfatidilcolina si acid doxicolic.

Tonica Tv: Pe ce regiuni se poate aplica lipoliza?

Ion Zegrea: In principiu, lipoliza se poate aplica pe toate regiunile corpului, incepand de la fata, de la gusa, de la zona de sub ochi si obraji si mergand mai jos in corp, pana la abdomen, solduri, coapse sau pe spate. In principiu, cam pe toate regiunile corpului.

Tonica Tv: Lipoliza este o procedura dureroasa? Necesita anestezie?

Ion Zegrea: Se realizeaza o anestezie locala cu o crema anestezianta. Aceasta procedura implica niste intepaturi cu niste ace foarte fine. Se simt aceste intepaturi dar foarte putin si nu este ceva deranjant.

Tonica Tv: Cat dureaza o sedinta de lipoliza?

Ion Zegrea: Depinde. Poate dura intre 10 minute si 20 de minute, in functie de dimensiunea zonei afectate.

Tonica Tv: Procedura se adreseaza oricui sau exista restrictii pentru anumite persoane?

Ion Zegrea: Lipoliza poate fi efectuata oricarei persoane, dar in acea regiune in care este efectuata nu trebuie sa existe nicio afectiune a pielii.

Tonica Tv: Lipoliza presupune asumarea anumitor riscuri din partea pacientului?

Ion Zegrea: Nu exista riscuri suplimentare, doar cele inerente oricarei injectii in piele. Bineinteles ca trebuie respectate indicatiile date de medicul estetician.

Tonica Tv: Cat dureaza recuperarea pacientului in urma tratamentului?

Ion Zegrea: In principiu, zona poate sa fie mai dureroasa, mai rosie sau mai umflata pana intr-o saptamana. Pacientele carora li se inflameaza pielea trebuie sa fie fericite pentru ca asta inseamna ca substanta reactioneaza bine si adipocitele vor fi anihilate, adica grasimea va fi topita. Substanta isi face efect pana la 8 saptamani si nu se poate repeta in acest interval, deoarece s-ar cumula efectele injectarilor. Dupa cele 8 saptamani, procedura sa poate repeta.

Tonica Tv: In ce alte cazuri mai este indicata lipoliza?

Ion Zegrea: Lipoliza mai poate fi folosita si pentru corectarea anumitor rezultate nu foarte favorabile sau mici neregularitati in urma liposuctiei. De exemplu, daca mai ramane o mica zona care nu a fost aspirata si grasimea nu s-a dus complet, se poate efectua lipoliza si astfel se poate nivela si se poatea junge la conturul dorit al pielii.

Text: Madalina Manole