Lipsa de empatie a barbatilor? Prea mult testosteron

testosteronFemeile se plang ca barbatii nu empatizeaza si ca isi dau seama mult prea rar de ceea ce vor sa le transmita partenerele intr-un mod subtil. In general, femeile au un alt stil atunci cand isi transmit dorintele, starile sau nemultumirile – sunt mai degraba insinuante, se bazeaza mai mult pe sugestie mai ales atunci cand isi doresc sa transmita ceva ce nu le place. Ele se asteapta ca partenerul sa le prinda din zbor sentimentele si parerile, fara sa le puna prea multe intrebari. Cu toate acestea, nu se intampla prea des ca barbatii sa inteleaga mesajele sugerate de catre femei, si de aici apar tot felul de neintelegeri si frustrari.

Testosteron vs. empatie

Acum insa, cauza lipsei de empatie de care care dau dovada in mare parte barbatii, a fost descoperita si suna mai simplu decat credeati – testosteronul. Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat de universitatile Utrecht si Cambridge a revelat faptul ca administrarea testosteronului sub limba voluntarilor le afecteaza in mod negativ abilitatea de a empatiza.

Studiul s-a bazat pe “citirea mintii in ochi”, un test care evalueaza cat de bine o persoana poate deduce sentimentele sau gandurile altei persoane din poze cu expresiile faciale din jurul ochilor. Citirea mintii este o abilitate care diferentiaza femeile de barbati si care uneori aduce probleme intre cele doua sexe. Empatia este mai degraba un “sport” feminin, pe care insa femeile si-ar dori sa-l joace si cu barbatii. Trebuie sa stiti insa ca testosteronul, administrat unei femei, ii reduce chiar si acesteia capacitatea de a empatiza.

“Femeile sunt de pe Estrogen, barbatii sunt de pe Testosteron”

Prin urmare, femeile au primit o explicatie la intrebarile care le macinau de multa vreme. Poate ca vorba “femeile sunt de pe Venus, iar barbatii de pe Marte”, s-ar putea rezuma la “femeile au estrogen, iar barbatii au testosteron”. Aceasta descoperire are insa chiar mai multe implicatii. Daca lipsa capacitatii de a empatiza la barbati este data de cauze hormonale, atunci probabil ca cele care ar trebui sa-si schimbe atitudinea suntem noi, femeile. Un prim pas ar fi sa le comunicam clar partenerilor nostri, in cuvinte si nu prin gesturi sau alte tertipuri, ce ne dorim de la ei. Acest lucru ne-ar scuti de cateva frustrari si probleme. O alta implicatie a acestor descoperiri ar fi ca ne pot da de gandit si asupra cauzelor altor diferente intre sexe. Am putea avea o cu totul alta perpectiva asupra diferentelor de preferinte si de comportament intre barbati si femei. Daca placerea pentru fotbal, pentru berile cu prietenii sau pentru uitatul dupa alte femei sunt hormonale, speranta ca ne putem la un moment dat schimba partenerii dispare. Ne putem scuti de multe eforturi inutile daca intelegem ca pur si simplu suntem construiti diferit, nu numai fizic, ci si chimic.

Toate acestea ofera in acelasi timp si o portita stiintei pentru noi descoperiri revolutionare: s-ar putea inventa pastila cu hormoni pentru empatie, care o data administrata barbatilor, i-ar transforma pe placul nostru. In aceeasi linie, noi femeile am putea lua antidotul empatiei, o doza sanatoasa de testosteron, care sa ne faca sa uitam ca cititul mintii ne-a preocupat vreodata. Astept cu nerabdare si pastila anti-uitat-excesiv-la-meciuri sau anti-sustragere-de-la-treburile-casnice.

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: sciencedaily.com