Liza Panait propune trendul folcloric

Moda este o continua reactualizare si reinterpretare a trecutului, presarata din loc in loc cu accente moderne si accesorii inovatoare. Cel putin, asta observam in ultimii ani, cand, cu o ardoare crescenda, se reinventeaza portul popular romanesc. Tinute inspirate din costumul nostru traditional au urcat pe marile podiumuri de moda ale lumii si au fost propuse de designeri internationali, ca Guilet, Yves Saint Laurent, Tom Ford si Galiano.

Liza Panait, designer vestimentar cu istorie in moda romaneasca, propune pentru sezonul rece tinute inspirate din folclor, accesorizate modern, astfel incat rezultatul final este nu numai placut surprinzator, ci si autentic romanesc.Ce tinute vestimentare ne recomandati pentru sezonul rece?

Unul dintre trendurile importante ale acestui sezon este cel folcloric, asa ca vom purta elemente din costumul traditional popular, incepand cu bluza tip ie. Elemente folclorice, brodate sau pictate  manual, se pot pune pe blugi, pe paltoane, cojoace, fuste sau rochii. Se poarta hainele din stofe usoare, pulovere tricotate manual si camasi si rochii brodate cu elemente decorative din portul traditional. Este foarte important pentru noi sa nu ne uitam radacinile si macar, prin haine, sa ne intoarcem la origini.

Ce se poarta din punctul de vedere al culorilor si al materialelor?

Se poarta negrul, albastrul, tonuri de verde, turcoaz, aramiu, culorile pamantii, maronul coniac si accentele de rosu si portocaliu. Ca materiale se poarta cele naturale, cojocul ecologic, matasea, voalul, catifeaua, brocardul, dantela din matase sau bumbac, tulul brodat, stofa si jerseul de lana si bumbac. Se poarta materialele usoare, cu tuseu, confortabile.

Care ar fi must-have-ul din garderoba de toamna?

Fara indoiala ia, vesta si cojocul.

Recomandati-ne un asorteu pentru ie.

Ia se poate purta foarte bine la blugi sau la pantaloni. Recomand cu tot sufletul acest asorteu.

Ce accesorii se potrivesc tinutelor pentru sezonul rece?

Gentile urmarsc trendul folcloric, vor fi brodate si tricotate. Pentru seara se poarta plicurile pretioase din catifea, brocard sau jacard. Ca bijuterii se poarta cele supradimensionate din lemn sau piatra de rau, sau din combinatii de argint cu piatra. Trendul sezonului este vesel, decorativ si tonic, asta pentru a indulci intr-un anume fel si sezonul rece.

Se poarta gluca accesorizata tinutelor?

Da, se poarta in continuare. Gluca a fost detaliul cel mai important al sezonului de primavara-vara, incepand cu camasile cu gluga si continuand cu pardesiile cu gluga. Nu a fost niciodata un element foarte practic, ci mai mult un element de eleganta. Eu am folosit gluca si la rochiile de seara pentru ca o rochie cu gluga te transforma in “altceva”.

Un sfat vestimentar pentru cititoarele Tonica:

Sa se simta bine in pielea lor, sa se analizaza inainte sa se imbrace cu ceva, sa acopere ce este de acoperit si sa evidentieze ceea ce isi doresc sa arate. E foarte bine sa aiba un stil pentru ca stilul determina personalitatea.

Text: Madalina Manole