Logodna prelungita, moartea relatiei

shutterstock 14512834Cuvantul “logodna” este din ce in ce mai rar intalnit in societatea de astazi. Un cuplu poate trai in concubinaj fara probleme si acest tip de relatie se intalneste frecvent. Cateodata, concubinajul este “oficializat” prin logodna mai mult de gura lumii sau a familiei ori in cazul celor mai credinciosi, acestia din urma cerand preotului oficierea slujbei de logodna. Se spune ca a “te promite” unei persoane ca sot sau sotie este un lucru important din punct de vedere religios, iar ruperea acestei fagaduinte reprezinta un pacat.

Pentru tinerii din ziua de azi, logodna sau casatoria religioasa nu mai reprezinta acel moment care le marcheaza viata. Sunt cupluri care aleg mai intai logodna pentru ca dragostea lor sa fie cat mai puternica… zic ei. Pe vremuri, tinerii logoditi ramaneau fiecare la casa lui pana la cununia religioasa. Pentru multe cupluri, astazi ramane doar o ceremonie si atat. Oamenii nu mai au rabdare sa se mai cunoasca in profunzime. Fiecare alearga in cautarea fericirii si nu pierde mult timp cu descoperirea partenerului/partenerei. Uneori, nici macar pe el insusi nu se cunoaste suficient de bine. O eventuala despartire, in cazul unei relatii de concubinaj, presupune doar ca unul dintre ei sa isi ia lucrurile si sa plece.

De la inceputurile crestinismului, se pare ca logodna era privita ca o intelegere intre familiile partenerilor. Preotul binecuvanta legatura celor doi, trecand pe la casele lor sa le ureze cele bune, dupa care cuplul venea la biserica, unde era binecuvantat.

Mai departe se ajunge la ritualul logodnei ?i al cununiei. Sunt cupluri care fac logodna impreuna cu cununia sau separat. Pe vremuri, logodna se facea numai in conditiile in care exista o anumita siguranta a faptului ca tinerii ca vor fi impreuna. Si atunci, ca si astazi, logodna se putea rupe fara alte obligatii.

Asa cum spuneam, logodna nu mai reprezinta o promisiune. Cel mult poate fi privita ca o binecuvantare religioasa in vederea cununiei. S-a observat ca europenii au inregistrat in anii’90 o crestere a ratei divortului ca urmare a logodnei sau casatoriei de proba. Se pare ca logodna nu ajuta intotdeauna relatia de cuplu, fiindca aceasta nu tine loc de cununie, ci este doar un preambul al cununiei, un act pregatitor. Via?a conjugala incepe dupa cununie, cand se primeste binecuvantarea pentru ca cei doi sa formeze o familie.

De multe ori, se intampla ca cei doi sa ramana doar cu logodna gandindu-se ca, daca au binecuvantarea pentru logodna, nu trebuie sa se mai cunune. Sau amana acest moment. Asa ca, daca nu si-au inceput viata de cuplu, o vor incepe acum. Un efect negativ al logodnei este prelungirea timpului in ceea ce priveste hotararea de a face pasul cununiei, niciunul dintre cei doi neasumandu-si responsabilitatea unei angajari in casatorie. Nu e nevoie neaparat de logodna daca cei doi parteneri vor sa se mai cunoasca sau sa mai astepte.

Sunt multi tineri care accepta varianta logodnei fiindca nu sunt decisi, nu sunt hotarati daca sa faca sau nu pasul cununiei, dar, in acelasi timp, nu ar vrea sa scape prilejul sa tina de relatie asa cum e. Nu este tocmai sanatos. Logodna poate fi foarte vulnerabila. O problema sau o ispita pot strica relatia, mai ales ca fiecare dintre parteneri stie ca logodna se poate rupe fara alte consecinte. Concluzia ar fi ca logodna prelungita suna a “moarte a relatiei”. Cand iubesti cu adevarat inseamna ca priviti impreuna in aceeasi directie. Relatiile care sunt dificil de pastrat nu merita pastrate. Relatiile moarte sunt relatiile in care te consumi mai mult decat in limita normalului, intretinute artificial doar de pasiunea si implicarea unuia dintre parteneri. Ce nu merge inseamna ca nu merita sa mearga. Relatiile prelungite nu sunt sanatoase cand aduc numai necazuri si neplaceri. Timpul nu rezolva intotdeauna lucrurile, ci le degradeaza din ce in ce mai mult.

Exista legislatii in care ruperea logodnei da dreptul celui parasit sa ceara despagubiri celui care a parasit, asadar nu lasati logodna sa traiasca prea mult si traiti-va cu adevarat relatia de cuplu.

Text: Vladimir Toma