Lucruri nestiute despre transpiratie

despre-transpiratieStatul in plin soare, exercitiile fizice la sala sau sustinerea unui proiect la serviciu – toate aceste situatii pot face o persoana sa transpire. Este natural si sanatos ca o persoana sa transpire in aceste conditii. De fapt, expunerea la temperaturi inalte, exercitiile fizice intense sau stresul emotional sever pot determina pierderea mai multor litri de lichid prin transpiratie. Un strop de transpiratie de marimea unui bob de mazare poate raci aproape un litru de sange cu jumatate de grad Celsius.



De ce transpiram?

Pentru majoritatea oamenilor, transpiratia este doar o problema minora. Mirosul neplacut care apare uneori datorita transpiratiei poate fi deranjant. Desi transpiratia este practic fara miros, poate capata un miros neplacut cand ajunge in contact cu bacteriile de la nivelul pielii. Transpiratia declansata de emotii puternice apare mai frecvent la nivelul fetei, axilar, pe palme si pe talpi. Dar cantitatea de transpiratie si chiar mirosul acesteia poate fi influentata de dispozitie, dieta, unele medicamente si conditii medicale, si chiar nivelele hormonale. Mai mult, unele persoane mostenesc tendinta de a transpira foarte mult in special pe palme si pe talpi. Consumarea de bauturi fierbinti si a celor care contin cafeina sau alcool pot determina transpiratie, la fel ca si ingerarea de mancaruri foarte iuti.

Ce tip de deodorant folosim?

Pentru unele persoane care transpira abundent, raspunsul poate fi simplu: un deodorant sau antiperspirant cosmetic. Deodorantele, care elimina mirosul, dar nu si transpiratia, de obicei contin alcool si pot duce la cresterea aciditatii pielii, inhiband astfel dezvoltarea bacteriilor. Deodorantele deseori contin parfum pentru a masca mirosul de transpiratie si este folosit pe maini, picioare si axilar. Antiperspirantele blocheaza ductele sudoripare cu saruri de aluminiu, reducand astfel cantitatea de transpiratie care ajunge la suprafata pielii. Desi exista zvonuri care sugereaza o legatura intre antiperspirante si cancerul de san, nu exista dovezi stiintifice pentru o astfel de legatura. Deodorantele, mai ales cele pe baza de plante sau cristale pot fi mai putin iritante pentru piele.

Masuri pentru reducerea transpiratiei

– Imbaierea zilnica. Imbaierea regulata ajuta la reducerea numarului de bacterii la nivelul pielii.

– Alegerea de pantofi si sosete facute din materiale naturale. Pantofii facuti din materiale naturale, cum ar fi pielea, ajuta la prevenirea aparitiei transpiratiei picioarelor, permitand piciorului sa respire.

– Alegerea de haine din fibre naturale. Hainele din fibre naturale cum ar fi bumbacul, lana sau matasea, permit pielii sa respire. In timpul exercitiilor fizice, pot fi de preferat tesaturi high-tech care mentin umezeala la distanta de piele.

– Aplicarea de antiperspirante in timpul noptii. La culcare este bine ca persoana sa aplice un antiperspirant pe palme sau pe talpi. Sunt de preferat antiperspirantele fara parfum.

– Modificarea dietei. Daca alimentele sau bauturile ingerate determina transpiratie mai mult decat de obicei, sau aceasta are un miros neplacut, se recomanda eliminarea bauturilor cu cafeina din dieta si a alimentelor cu miros puternic cum ar fi usturoiul sau ceapa.

Text: Alexandra Comanescu