Mai stim sa oferim martisoare?

martisoareIn fiecare an luna martie este o luna de sarbatoare, o luna in care primele raze caldute de soare ne ating timid obrajii si ne indeamna sa zambim mai mult. In credinta populara primele 9 zile ale lunii martie sunt numite Babe, iar traditia spune ca asa cum este vremea din ziua aleasa (de pe 1 pe 9 martie), asa o sa va mearga tot anul. Pe parcursul lui martie se obisnuieste sa se ofere martisoare tuturor fetelor si femeilor, iar triumful naturii este cel mai bine reprezentat prin cele doua fire impletite in alb si rosu.Din vechime si pana astazi

Martisorul se daruia inainte ca soarele sa rasara, atat fetelor cat si baietilor. Se spune ca snurul de martisor semnifica contrastul dintre iarna si primavara, dintre cald si frig, lumina si intuneric si asa mai departe. Snurul se purta fie la mana, fie era prins in piept in toata luna martie, iar la sfarsitul lui martie era agatat de creanga unui pom. Am putea spune chiar ca martisorul este o chemare adresata soarelui. De-a lungul timpului s-au vehiculat mai multe legende despre traditia martisorului, insa ce este mai important de stiut este faptul ca rosul semnifica dragostea, iar albul simbolizeaza sanatatea dar si puritatea data de albul ghiocelului, prima floare a primaverii.

Simbolistica s-a pierdut cu timpul

De la banalul snur impletit, astazi martisorul a devenit mult mai mult decat atat. Astfel, s-a transformat din banalul cosar tricotat in alb si negru in brose incrustate cu pietre swarovski, bratari dintre cele mai scump, cercei, pandantive, inele si tot felul de cadouri… consistente. Ghioceii simpli, pretiosi si albi au fost inlocuiti de cosurile mari de flori, iar femeile se declara incantate. Adevarul este ca am uitat sa apreciem tot ce este simplu si natural, am uitat sa privim dincolo de aparente si judecam dupa ele fara niciun fel de problema. Alergam, practic, dupa putinul timp liber care ne-a mai ramas si cumparam exact ceea ce gasim in drumul nostru, fara sa ne gandim nici macar o clipa de ce sau pentru cine o facem. Iar sentimentul nu este deloc unul placut. De fapt, nu mai putem afirma ca daruim martisoare, caci acest gest semnifica mult mai mult, o facem doar dintr-un spirit de turma pentru ca ceva ne sopteste ca trebuie sa ne alaturam celorlalti si sa nu ne dezicem.

Un gest devenit o obligatie

Am invatat ca toate femeile trebuie sa primeasca martisoare, mai putin in Bucovina, acolo unde femeile daruiesc martisoare barbatilor. Curios, nu? Atentia se indreapta asupra femeilor apropiate, dar la serviciu, pentru ca nu putem simpatiza pe toata lumea gestul devine o obligatie. Dar martisorul nu este un obiect prin intermediul caruia sa iesi in evidenta. Mai degraba este un gest prin care sa simti ca natura a revenit la viata, ca sacrificiile merita, ca primavara frumusetea ia o alta forma si ca zambetul este accesoriul pe care trebuie sa-l porti merei, sa nu-l uiti acasa, dar nu trebuie sa-l inzorzonezi, ci sa alegi naturalul. Sa ne bucuram impreuna de frumusetea lunii martie si sa zambim mai mult!

Beauty adviserii Catena recomanda seturile Grace Cole. Daca iti doresti sa surprinzi placut persoana draga, atunci cu siguranta vei fi incantata de setul de ingrijire  Beautiful Bathing cu extract de trandafiri de la Grace Cole! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu