Manipulare feminina versus manipulare masculina in relatii

Manipulare feminina versus manipulare masculina in relatiiSe spune ca barbatii manipuleaza mediul inconjurator, iar femeile manipuleaza barbatii. Poate de aici si vorba ca in spatele fiecarui barbat de succes se afla o femeie puternica. Vrem sa recunoastem sau nu, toti apelam din cand in cand in cuplu la mici tehnici de manipulare pentru a-l determina pe partenerul nostru sa faca lucruri pe care noi le consideram in „interesul relatiei”, care de fapt este interesul nostru.

 

 Ce este manipularea si de ce se foloseste?

Manipularea se refera in general la actiunea de a determina pe cineva sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului si nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsioneaza adevarul, lasand impresia libertatii de gandire si de decizie. Termenul de manipulare are de obicei conotatii negative, insa nu trebuie privita numai in acest sens. Femeile sunt in general considerate cele mai pricepute in arta manipularii. Lor le este atribuita cu precadere aceasta „indeletnicire” si se pare ca natura le-a inzestrat in acest sens cu tot ce era necesar.

 

Armele folosite de femei pentru a manipula

Sa vorbim insa putin despre „armele” pe care femeile le folosesc atunci cand manipuleaza barbatii. Probabil cea mai cunoscuta dintre ele este plansul. Femeile sunt imbatabile cand vine vorba de plans, niciun barbat nu poate concura cu ele. Si pentru ca nu sunt foarte pregatiti in acest domeniu, barbatii de obicei se blocheaza cand vad o femeie plangand. Pentru ca nu stiu cum sa reactioneze si pentru ca li se pare slaba si lipsita de aparare, cedeaza si ii fac pe plac. Dar o femeie nu plange neaparat de tristete, ci poate plange si de nervi ori de frustrare ca lucrurile nu merg in directia dorita de ea. Victimizarea este o alta metoda prin care femeile reusesc sa-i determine pe barbati sa faca ce vor ele. Unele exagereaza impactul comportamentului unui barbat asupra lor, altele acuza tot felul de simptome fizice atunci cand de exemplu nu vor sa-l lase pe barbat sa faca ceva ce ele nu-si doresc si stiu ca nu-l pot impiedica in alt fel.

 

Tehnicile de manipulare ale barbatilor

Barbatii sunt mai putin priceputi cand vine vorba de manipulare in relatii, dar asta nu inseamna ca nu folosesc si ei din cand in cand tehnici asemanatoare celor folosite de femei. Una dintre cele mai populare tehnici de manipulare printre barbati este aceea de a starni gelozia femeii, daca aceasta nu este foarte indragostita sau prea implicata in relatie. De obicei, barbatul foloseste alte femei, din proximitatea celei pe care o vizeaza, pe care le seduce pentru a-i starni interesul acesteia, pentru a-i arata ca este dorit si pentru a o face sa se teama ca il poate pierde. Atunci femeia intra in stare de alerta si incearca mai mult sa-i faca pe plac barbatului, pentru a-l castiga in fata „rivalelor”. Mai exista un tip de barbat manipulator care sigur va suna cunoscut: cel care foloseste femeia doar pentru a-si satisface dorintele. Acesta pleaca cand nu mai are nevoie de partenera, facand ceea ce-si doreste pe moment fara sa-i pese de sentimentele acesteia si revine cand se simte singur sau cand are nevoie de afectiune. Se poarta frumos o perioada pentru a o determina pe femeie sa-l ierte, dupa care comportamentul se repeta, iar femeia devine prizoniera capriciilor lui. Pentru a nu pica in plasa unui manipulator, trebuie sa incerci sa-ti infrangi dorinta de a-i multumi mereu pe ceilalti, sa fii mai atenta la fapte si nu la cuvinte, iar atunci cand iti pare rau pentru cineva sa intelegi ca nu trebuie neaparat sa-i faci pe plac.

 

Text: Bianca Badescu