Femei vs barbati: de unde apar diferentele in profesie

Femei vs barbati - Principala 2Desi femeile nu mai stau de mult acasa pentru a se ingriji de gospodarie si copii si de multe ori ajung sa munceasca mai mult decat barbatii si sa urmeze profesii care in trecut erau dedicate exclusiv sexului tare, diferentele intre sexe in ceea ce priveste remuneratia continua sa existe. Barbatii castiga cu pana la 6% mai mult decat femeile in tarile dezvoltate, chiar si atunci cand comparam aceeasi profesie, acelasi loc de munca si aceeasi pozitie in cadrul unei companii. In plus, castigul anual al unei femei este in medie cu 20% mai mic decat al unui barbat.

In prezent, multe dintre femei sunt mai bine educate decat barbatii, au aceeasi experienta si sunt la fel de motivate sa tinda catre profesii bine platite. Cu toate acestea, femeile ii depasesc inca numeric pe barbati in ceea ce priveste locurile de munca platite slab, cum ar fi cele din invatamant sau asistenta sociala.In ce profesii sunt platite femeile mai putin?Femei vs barbati - secundara 1 2

Principalele profesii care platesc femeile mai putin decat barbatii sunt: programatori de computere, chefi (bucatari), dentisti, psihologi, directori in corporatii, farmacisti, fizicieni, piloti, soferi si designeri de jocuri.

Femeile s-au indreptat de-a lungul timpului mai mult catre profeiile intelectuale („gulere albe”) dedicate inainte barbatilor decat catre cele care necesita munca fizica („gulere albastre”). Cu toate acestea, dintre cele 30 de ocupatii cel mai bine platite (cum ar fi cele de arhitect, inginer de calculatoare si manager), 26 sunt dominate in continuare de barbati. La polul opus, dintre cele 30 de meserii cel mai prost platite (ospatar, menajera, bona), 23 sunt dominate de femei.

Iar noile date arata ca cea mai mare crestere a angajarilor se va inregistra in viitor in profesii cum ar fi arhitectura, ingineria, matematica si programarea pe calculator, adica exact profesiile dominate de barbati. Doar 11% din posturile de arhitect la nivel global sunt ocupate de femei si 23% din cele in matematica si informatica.

Pe masura ce o profesie este mai cautata de femei, salariile scad

Un studiu realizat de mai multe unversitati din America si Israel a aratat faptul ca, pe masura ce femeile se indreapta intr-un numar mai mare catre o anumita profesie, acea profesie incepe sa devina mai slab platita, fara ca educatia, experienta, abilitatile sau zona geografica sa aiba vreo importanta. Se pare ca angajatorii sunt cei care pretuiesc mai putin munca depusa de femei. Paula England, cea care a condus studiul, a explicat: „Nu este vorba despre faptul ca femeile ar alege profesii mai putin importante sau care necesita mai putine abilitati. Este vorba doar despre faptul ca angajatorii decid sa le plateasca mai putin”.

Femei vs barbati - secundara 2 2Sigur, putem vorbi si despre o tendinta a femeilor de a alege joburi mai slab platite. Argumentul ar fi ca acestea isi doresc sa aiba un loc de munca mai putin solicitant din cauza ca au mai multe responsabilitati familiale. Cu toate acestea insa, sociologii spun ca sunt alti factori la mijloc, greu de cuantificat, cum ar fi presiunea sociala sau discriminarea, care fac ca salariile femeilor sa fie mai mici per total. Se spune, de asemenea, ca barbatii sunt mai competitivi si au mai multa incredere in ei decat femeile si de aceea ajung in pozitii mai bine platite. Cu toate acestea, chiar si atunci cand femeile si barbatii sunt la acelasi nivel profesional, diferentele financiare raman. Explicatiile clare ale acestei situatii intarzie sa apara, insa este din ce in ce mai presant sa se gaseasca o solutie pentru a rezolva aceasta problema. Pana atunci, femeile nu au alta solutie decat sa continue sa lupte pentru a ajunge sa castige salarii mai mari si sa isi valorifice talentul, chiar si atunci cand se manifesta intr-un domeniu profesional dominat de barbati.

Text: Bianca BadescuAnchor