Femeia de cariera. Riscuri si beneficii

Femeia de cariera. Riscuri si beneficiiDe ce atat de multe femei frumoase, inteligente si cu o cariera de invidiat sunt singure si nu reusesc sa-si faca o familie? Sunt oare prea ocupate sa-si construiasca o cariera de succes si nu mai gasesc timp si pentru viata personala? Sau este vorba despre faptul ca succesul lor pune barbatii pe fuga.



Succesul in cariera si pierderea feminitatii

La prima vedere am putea spune ca este vorba despre putin din ambele, dar problema este mai complicata de atat… Este clar ca nu poti face cariera daca nu dedici muncii cea mai mare parte a timpului tau. Dar asta nu ar trebui in mod normal sa fie un motiv pentru care nu-ti poti face si familie. Doar ca o femeie de cariera are in mai toate cazurile o personalitate puternica, este capabila si tocmai din acest motiv isi doreste si sa detina controlul. In dorinta de a reusi intr-o lume a barbatilor, aflata intr-o continua competitie cu ei, o femeie de cariera va tinde sa se ”transforme” ea insasi intr-un barbat. Putem observa cum multe dintre femeile aflate in functii de conducere, de exemplu, au o atitudine masculina, gesturi si stil de comunicare apropiat de cel al barbatilor. Tocmai pentru ca nu vor sa fie percepute ca fiind slabe si vor sa discute de la egal la egal cu partenerii de afaceri in majoritatea lor barbati. Si de aici pana la pierderea feminitatii si in afara serviciului nu este decat un pas. Pentru ca atunci cand munca iti ocupa cea mai mare parte a timpului, personajul de la birou ajunge sa acapareze si orele din afara programului. Sunt femei care muncesc enorm pentru a ajunge sa aiba o cariera de succes, pentru ca in final sa aiba o viata mai buna. Si sfarsesc prin a avea succes, dar de multe ori se bucura singure de el. Pentru ca au tendinta ca in relatiile cu barbatii sa aplice aceeasi duritate si agresivitate pe care le folosesc pentru a urca pe scara profesionala, iar relatiile personale devin pentru ele una cu tranzactiile de afaceri. In goana pentru acumulari materiale si recunoastere profesionala, riscul de a-ti pierde feminitatea, dar si sufletul, este mare. Pe de alta parte, femeile independente par mai dure, mai reci, desi de multe ori aceasta este doar o masca cu care isi acopera vulnerabilitatea, pentru ca sunt mai constiente de pericolul de a fi ranite si se tem de asta. Obisnuite sa detina controlul la birou, nu vor sa lase fraiele din mana nici acasa. Dar problema nu pleaca doar din atitudinea lor.

Casatoria pentru femeile de cariera: ori devreme, ori deloc    

Intr-un studiu realizat in America care a implicat femei de cariera (cu castiguri anuale de peste 200 000 de dolari), s-a constatat ca o treime dintre ele se tem sa nu ajunga sarace si singure. 42% din totalul celor intervievate cred ca femeile independente financiar intimideaza barbatii si raman singure, in timp ce 31% cred despre ele ca relationeaza greu si nu au prea multi prieteni. Cu mai multi ani in urma, un sondaj a aratat ca jumatate dintre femeile peste 40 de ani care castiga peste 100 000 de dolari pe an nu au copii, in timp ce doar 19% dintre barbatii din aceasta categorie sunt in aceeasi situatie. Desi unii considera ca femeile de cariera sunt singurele vinovate de aceasta situatie, pentru ca tind sa acorde prea multa atentie jobului, multe dintre ele sustin ca respingerile din partea barbatilor pe care i-au intalnit s-au inmultit pe masura ce le-a crescut succesul in cariera. Barbatii cu venituri mai mici se simt intimidati de ele, in timp ce barbatii cu acelasi succes nu isi doresc o partenera la fel de puternica. Se pare ca cele mai multe dintre femeile de cariera care sunt maritate s-au casatorit foarte devreme (inainte deci de a atinge succesul), iar probabilitatea de a se marita dupa 30 de ani este destul de mica, in doar 10% dintre cazuri intamplandu-se acest lucru. Dincolo de faptul ca o viata de familie reusita necesita un echilibru intre feminin si masculin, intre dorinta de control si capacitatea de a lasa de la tine, pe care unele femei de cariera nu reusesc sa il atinga, vorbim aici si de o problema a modului de constructie a societatii. Poate ca si companiile, in care fisele posturilor sunt concepute mai degraba pentru barbati dornici sa stea cat mai mult departe de casa, ar trebui sa se adapteze noilor realitati astfel incat o femeie sa poata avansa in cariera fara a-si periclita viata personala. Pana atunci insa, faptul ca femeile de cariera sunt predispuse la singuratate ramane o realitate, trista sau nu, in functie de asteptarile fiecareia.

Text: Bianca Badescu