Head huntingul: discret si eficient

Head huntingul: discret si eficient“De unde ai toate aceste informatii?”. Este prima intrebare pe care o vei adresa persoanei care se afla la celalalt capat al firului si careia i se spune head hunter. Un head hunter profesionist, insa, nu-ti va spune niciodata adevarul. Nu-ti va dezvalui niciodata sursele si nici nu va discuta la telefon alte detalii importante. Head hunterul sau „vanatorul de capete inteligente” este acea persoana care se avanta in jungla urbana printre cladirile inalte si fara de sfarsit in cautarea celor mai buni angajati, cu cele mai bune rezultate, care au deja o pozitie inalta si bine platita, dar care sunt doriti si de catre alte companii.



 

Ce este, de fapt, head huntingul?

Head huntingul este o forma de recrutare si selectie de “gulere albe si minti luminate” din randurile celor mai buni datorita unor skilluri specifice. Si nu, nu se desfasoara precum un proces normal de recrutare, ci esti vanat din umbra, iti sunt analizate reusitele profesionale, portofoliul, relatiile create si asa mai departe. Head hunterul face clar investigatii, si crede-ma pe cuvat, numai cei mai buni sunt luati in vizor. Asadar, daca o astfel de persoana te cauta, indiferent ca stii sau nu ce decizie sa iei, bucura-te… asta inseamna ca munca ta este una valoroasa si apreciata.

De ce, cum si cand?

La head hunting se apeleaza atunci cand o companie scoate un anumit post pe piata si niciunul dintre candidatii care s-au prezentat deja la interviu nu indeplineste conditiile dorite de catre angajator. Exista firme specializate care se ocupa cu asa ceva si, cum spuneam, experienta pe o anumita pozitie este foarte importanta, asa ca un tanar proaspat iesit de pe bancile scolii nu va avea nicio sansa.

Head huntingul: discret si eficientVrei sa fii abordat de un head hunter?

Daca iti doresti asa ceva, atunci trebuie sa faci un efort sa devii vizibil, sa interactionezi. Intra pe forumuri, intalneste-te cu diferite persoane, mergi la conferinte de presa si la evenimente care tin de domeniul in care lucrezi. Este foarte important modul in care ai contribuit la realizarea numitor taskuri din compania in care lucrezi, cum gestionezi anumite situatii si asa mai departe. Vizibilitatea este foarte importanta. Iar daca vei avea norocul sa fii sunat de catre un head hunter, raspunde pozitiv chiar daca nu esti cu adevarat interesat de jobul respectiv. Vei strange informatii importante de care, poate la un moment dat, vei avea nevoie. La fel de important este sa nu te lasi luat de val.

Ce risc presupune head huntingul?

Riscuri nu prea exista. Daca intr-adevar un vanator de joburi a pus ochii pe tine, accepta intalnirea. De la noul angajator poti obtine oferte mai bune, vorbim despre pachetul salarial, despre o alta atmosfera, un alt mediu, alte beneficii. Nu ai nimic de pierdut, ci doar de castigat pentru experienta ta profesionala, dar si pentru cea de viata. Head hunterii sunt insa persoane discrete, care stiu cand sa inceapa si cand sa se opreasca. Realitatea este ca, daca iti vei construi un renume intr-un anumit domeniu, tu vei fi vanatul.

Text: Ruxandra Raica