Maria Dinulescu: “Doar cand fac curatenie, imi pun masti”

Maria Dinulescu: “Doar cand fac curatenie, imi pun masti”Maria Dinulescu este una dintre actritele romance care, in ciuda tineretii si a aspectului sau fragil, a adus Romaniei recunoastere internationala prin rolul principal pe care l-a avut in filmul „California Dreaming”. Ca si Laura Vasiliu sau Anamaria Marinca, Maria Dinulescu a reusit, printr-un rol interpretat cu mare arta sa ne faca sa vibram de emotie. Haideti sa aflam impreuna povestea unei tinere actrite de succes.
 
Primul film care a facut cumva sa se intrezareasca zorii viitorului cinematografiei postrevolutionare a fost scurtmetrajul „Trafic” al regizorului Catalin Mitulescu, in care Maria a avut rolul principal. Au urmat apoi numeroase filme si piese de teatru. Regretatul Cristian Nemescu insa a avut un rol primordial in propulsarea Mariei ca actor pe scara internationala. Cum se vede Maria Dinulescu ca exponenta a acestei noi generatii de actori?

„Ca si Andi Vasluianu, Dragos Bucur si Ioana Flora, neuitandu-l pe Alexandru Papadopol, ramanem primii actori alesi de aceasta noua generatie de regizori care ne-au fost colegi si impreuna cu care am reusit sa facem ca cinematografia romaneasca sa fie vazuta. Este foarte greu sa creezi interes pentru o tara comunista si lipsita de putere, dar sinceritatea, ambitia si talentul raman mereu naturalul care in orice situatie are castig de cauza. Unii dintre noi au stiut de mult timp ca cinemaul este limbajul lor, altora dintre noi ne-a venit pofta mancand. Punctul comun pe care l-am avut a  fost inteligenta de a nu pierde aceste intalniri cu Nemescu sau Mitulescu.”

„Din praf iese viata si asta ne face sa fim vii”
Pozitia actorului roman a fost pana acum destul de ingrata. De cand insa a beneficiat de recunoastere internationala, lucrurile au inceput sa se schimbe putin in sensul bun al cuvantului. Si totusi mai avem mult de lucrat la acest capitol: „Orice profesionist din orice meserie se simte intr-o pozitie ingrata in Romania. In jurul nostru este foarte multa prostie si ignoranta. Iar banii sunt singurii care guverneaza. E greu sa consideri calitatea un punct de plecare intr-o lume la care la atatia ani dupa Revolutie nu s-a schimbat nimic in bine. Si Fanny Ardant este un exemplu foarte potrivit in acest sens. A declarat intr-un interviu ca vrea sa faca primul ei lungmetraj cu actori romani pentru ca simte cat de salbatici suntem. Exotic este cuvantul care ne reprezinta cel mai bine in lume. Telenovela este un stil de a arata cu disperare ca suntem extrem de prost platiti in cinema si in teatru. Aceasta disperare o puteti regasi in incapatanarea de a ne calca in picioare fiecare moment de umilinta si de a merge mai departe interpretand fiecare rol cu profesionalism, respect si devotament fata de arta noastra. Insa Romania imi ofera o motivatie destul de puternica pentru a nu pleca. Aici este foarte multa viata. Procesul de dezvoltare este plin de energie creatoare. Ma inspira sa vad bolovani si ciment care devin altceva. Din praf iese viata si asta ne face sa fim vii. Suntem in perioada curiozitatii si a incercarii, astfel o sa devenim o societate si cum important este procesul si nu succesul, iata-ma inca aici. De altfel, daca as scrie o carte, as intitula-o „Praf”. Mie imi creeaza stranut, dar ma inspira la multa viata”.

„Am sa fiu pur si simplu”
Maria este o femeie frumoasa. Toate raspunsurile sale sunt atipice si te indruma spre reflectie. Daca o intrebi despre programul de intretinere, iti raspunde simplu: „Cam doua filme pe zi, o fictiune si un documentar, randuri citite dintr-o carte si o poezie invatata dimineata. Urasc sa fac curatenie, dar cand mi se intampla, ajung la singurul moment cand, intre treburi, imi pun masti”. A avut perioade in care se indargostea la prima vedere. „La un suflet pereche nu m-am gandit niciodata, dar la fiecare iubit sper si cred ca el este acela.” Cel mai nebunesc vis al sau este „sa creez lucruri din sufletul si din mintea mea. Dupa ce am sa mai capat informatie, cultura, am sa fiu pur si simplu. Cu cat o sa aflu mai mult, am sa ajung sa nu mai stiu nimic si atunci am sa fiu pregatita sa fiu eu”. Daca ar alege sa fie o floare, i-ar placea sa fie margaritar, iar daca ar alege un alt loc de pe pamant ar spune fara rezerve: „America de Sud, unde as vrea sa am o casa in jurul cascadelor. Ador sunetele, iar caderea apei are o forta impresionabila. Cred ca e o dragoste la prima vedere, treaba asta cu cascadele si vad ca ma tot tine.” Asadar, lucrurile, locurile si oamenii vorbesc despre Maria Dinulescu. Cuvintele sale sunt doar esente dintr-un inceput viata trait frumos.

Text: Maria Bratu
FOTO: Arhiva personala