Mariana Braescu – creativitate si curajul de a risca

Mariana_BraescuA avut ambitia sa creeze un brand si a reusit. Mariana Braescu este cunoscuta pe piata romaneasca de media prin revistele “Casa Lux”, “Draga mea” si “Practic”, a caror fondatoare este. Dupa ce a vandut revistele unui trust strain de presa, doamna “Casa Lux” s-a orientat catre piata imobiliara, detinand in prezent, in Bucuresti, proprietati in valoare de aproximativ patru milioane de dolari.
 
1. Cum ati realizat primul milion de dolari si ce credeti ca v-a adus succesul?
Primul milion! Despre primul million se spune ca nu se discuta. Ma bucur ca dumneavoastra discutati. Eu as putea povesti zile intregi cum am ajuns la primul milion.  Dar nu este loc si de aceea voi restringe raspunsul la intrebare: pe mine  m-a ajutat creativitatea, cred ca e principala mea trasatura, cea care a facut sa apara “Casa Lux”. Da, m-a ajutat si intuitia si imprejurarea, dar in primul rand creativitatea si curajul de a risca, desi la mine cockteilul succesului este prudenta + insolenta (de a indrazni).

2. Ce v-a determinat sa incepeti o afacere?
N-am numit-o afacere la inceput. N-am numit-o in niciun fel. Am imaginat, am creat un proiect, un progam, mai mult decat o revista. Asa a inceput, asa a continuat “Casa Lux”. Am constientizat ca e o afacere cativa ani mai tarziu.

3. Care considerati ca sunt greselile pe care nu trebuie sa le faceti in afaceri?
Lista greselilor pe care nu trebuie sa le faci intr-o afacere e foarte mare. Ma voi referi la cele de care trebuie sa ai grija la inceput: sa nu iti incalci cuvantul fata de angajati, de parteneri si fata de clienti; sa nu te indatorezi la risc; sa nu alegi un domeniu care nu iti place, care nu te atrage; sa nu lasi datoriile neplatite (ele vor creste si-ti vor da peste cap toata afacerea); sa nu crezi ca le stii pe toate etc.

4. Cati dintre managerii din trustul dumneavoastra sunt barbati si cati femei?
Mai multe femei decat barbati, pentru ca au fost in firma mereu mai multe femei decat barbati.

5. Credeti ca femeile manager au mai multe calitati decat barbatii manager? Argumentati va rog.
Nu mi-am pus problema valorii in mod sexist. Valoarea e valoare! Cred insa ca femeile au unele calitati mai accentuate, iar barbatii altele. E normal! Bine e sa tii cont de asta.

6. Cum rezistati presiunilor din zona politicului?
Din fericire domeniul meu nu are nicio legatura cu politicul asa incat nu poate fi vorba de nicio presiune.

7. Increderea in dumneavostra va ajuta sa aratati bine sis a aveti succes?
Am o mare incredere in mine. Aproape insolenta, am mai zis. Categoric aceasta ajuta si imaginii si succesului.

8. Cat de mult conteaza imaginea intr-o negociere?
Imaginea conteaza foarte mult. Dar sa nu intelegeti ca imaginea inseamna doar cum arati. Inseamna cum te prezinti: cunostintele, cultura, vocea, farmecul personal, intuitia, atitudinea, gesturile.

9. O femeie trebuie sa fie frumoasa sau este bine sa fie ingrijita pentru a avea success in cariera?
Nici frumusetea, nici aspectul ingrijit nu te duc la succes in cariera, dar categoric te pot ajuta.

10. Care sunt atributele fizice de care are nevoie o femeie de succes?
Atribute fizice? Mai multa materie cenusie!

11. Ati apelat la un specialist pentru imaginea dumneavoastra?
Nu! Sunt atenta la ceea ce se poarta, dar numai in raport cu personalitatea mea. Niciodata un vreau sa se vada moda mai mult decat ma vad eu.

12. Care este programul dumnevoastra zilnic de ingrijire?
Nu imi plac confesiunile amanuntite pe teme atat de intime, dar profilul revistei dumneavoastra ma obliga sa recunosc: gimnastica, plimbari, masaj, dusuri, creme, demachiante etc.

13. Favorizeaza imaginea performantele in cariera?
Da, imaginea in sensul amplu in care am vorbit inainte, da. Daca restrangem la cum arati, da si de aceasta data. Arati bine, te simti bine, esti mai sigura, mai tonica. Cum sa nu favorizeze aceasta performantele profesionale?

14. Avand in vedere programul incarcat, cum reusiti sa va mentineti o dieta sanatoasa?
Din experienta stiu foarte bine ca un program foarte incarcat duce la alimentatie defectuoasa: sari peste mese, mananci la miezul noptii etc. Dar tot din experienta pot spune ca atunci cand constientizezi greseala si riscul, poti spune stop. Si-ti disciplinezi cu succes stilul de viata. Chiar cu mare succes! Adolescentele sunt foarte vulnerabile. Modelele, manechinele arata adesea anorexice. E o greseala. Familia, scoala, revistele serioase de profil, cum este TONICA, trebuie sa le dea o indrumare sanatoasa. Fetele nu trebuie sa slabeasca, ci sa nu ajunga sa se ingrase. Si aceasta incepe din copilarie. In    niciun caz diete drastice, cu efecte in zece zile. Si mai ales sa inteleaga ideea ca frumusetea sta in tinerete si in niciun caz in uniformitate.

15. Cum si unde va relaxati cel mai bine?
Cum ma relaxez cel mai bine? Atunci cand indiferent daca citesc, ascult muzica, vad un film, aceasta imi da o stare de gratie. Ce e stare de gratie ? Cea care te face sa creezi.

16. Va implicati in campanii de sanatate?
Sigur. Prin revistele mele “Draga mea”, “Draga mea pentru copii”, “Practic in bucatarie”, dar mai ales colectia “Carticica practica”  au fost pe primul loc campaniile pentru sanatate. Am raspuns intotdeauna campaniilor cu scop umanitar propuse de alti initiatori.

17. Care este barbatul potrivit pentru o femeie de succes?
Cel care o respecta! Daca o si iubeste, cu atat mai bine.

18. Ce face in week-end o milionara in dolari?
Slava Domnului, milionarii nu pot face lucruri mult diferite de oamenii care castiga decent. Diferenta? Confortul psihic sa constati ca daca vrei sa pleci in weekend la Roma o poti face ca si cum ai pleca la Sinaia. Dar s-ar putea cateodata ca la Sinaia sa te distrezi mai bine.

19. Care este primul lucru pe care il faceti la sfarsitul zilei?
Sfarsitul zilei? Stirile, un film, muzica, o carte, o ora la aparate etc.

20. Cu ce ganduri va incepeti fiecare zi?
Niciun alt gand decat la ceea ce e de facut. Direct in priza!