„Marile surprize ale micului Luxemburg”, un jurnal de calatorie semnat de Marina Almasan

Telespectatorii TVR sunt invitati sa descopere secretele unui centru de putere in Europa prin intermediul documentarului „Marile surprize ale micului Luxemburg”, difuzat sambata, de la ora 18.00, la TVR 2. Productia semnata de Marina Almasan va putea fi urmarita si la TVR Moldova si TVR International duminica, 12 august, de la ora 15.30, respectiv de la ora 18.00.

Va gandeati la o excursie in Luxemburg? Marina Almasan va invita sambata, 11 august, de la ora 18.00 sa descoperim una dintre cele mai uimitoare tari europene, in documentarul „Marile surprize ale micului Luxemburg”. Cu radacinile adanc infipte in istoria Europei, tara cu doar 500.000 de locuitori, Marele Ducat de Luxemburg, este membru fondator al Uniunii Europene si o perfecta imbinare intre vechi si nou.

„Dupa succesul documentarelor mele in China si Coreea de Sud, carcotasii m-au criticat pentru faptul ca aleg numai destinatii rasunatoare, de anvergura. Iata ca am vrut sa le demonstrez ca <esentele tari se tin in sticlute mici> si, ca atare, am ales o destinatie, la prima vedere, putin atractiva: unul din cele mai mici state din lume – Luxemburg. La inceput, mi-a fost teama ca nu voi avea destule subiecte pentru a acoperi o ora de film documentar. Am sfarsit prin a ma framanta, in cabina de montaj, nestiind la ce sa renunt, din cate am filmat, in 7 zile”, a povestit Marina Almasan.Cel mai spectaculos show de artificii

Demersului jurnalistic s-au alaturat, ca parteneri, Ministerul Afacerilor Externe (Ambasada Romaniei la Luxemburg) si Oficiul de turism „Luxembourg for Tourism”. Echipa TVR, Marina Almasan si operatorul Marian Grigore, au strabatut toata tara si au descoperit si o comunitate unita de romani. „Am avut ocazia sa intalnesc oameni deosebiti: pe Georges Christen , mentionat de Guinness Book ca fiind cel  mai puternic om de pe planeta, pe Sarah Brightman – vestita soprana, aflata la Luxembourg pentru a participa la <Asteroid Day>, pe Ezri Kahn, cel mai cunoscut designer luxemburghez, dar si pe Traian Ciociu, fost campion al Romaniei  la tenis de masa (la dublu), stabilit la Luxemburg” a adaugat Marina Almasan.

Foto. Marina Almasan alaturi de cunoscuta soprana Sarah Brightman  

Deplasarea echipei TVR s-a desfasurat in perioada Zilei Nationale a Luxemburgului, astfel incat au putut participa la sarbatoarea luxemburghezilor si au filmat poate cel mai spectaculos show de artificii. „Fireste, am discutat si cu maestri culinari, care mi-au vorbit despre mancarurile traditionale, cu vestiti producatori de vinuri, cu profesori universitari si studenti, dar si cu o multime de <romani-luxemburgezi>, pe care i-am intalnit la Ziua Universala a Iei. Despre toate acestea vor vorbi imaginile pe care vi le prezentam sambata, in cadrul documentarului <Marile surprize ale micului Luxemburg>”, mai spune Marina Almasan.

Text: Iulia Mirica