Marlene Dietrich – o stea pe cerul Hollywoodului

marlenedietrichdietrichmarlenesevensinners

Marlene Dietrich (Marlene Magdalene Dietrich) s-a nascut pe 27 decembrie 1901 si a fost o celebra actrita si cantareata de origine germana. A fost chiar prima actrita germana care a ajuns la Hollywood.

Nascuta intr-o suburbie a Berlinului, ramane orfana de tata la o varsta frageda, mama sa se recasatoreste, iar micuta Marlene primeste o educatie riguroasa. Un lucru clar este ca a cucerit intreaga lume cu vocea sa cu inflexiuni masculine, cu indrazneala de a purta haine barbatesti si de a-l infrunta pe insusi Hitler, care a declarat-o tradatoare. Marlene a fost una dintre cele mai indragite artiste ale anilor ’30-’40.

“There is a gigantic difference between earning a great deal of money and being rich”

Dietrich a ramas in mintea si in sufletele tuturor datorita sex appeal-ului sau, vocii distincte si stilului personal… neobisnuit. Marlene a studiat engleza si franceza la o scoala privata si a luat lectii de vioara si pian. In anii adolescentei, viitoarea diva renunta la muzica pentru a explora actoria, astfel urmeaza cursurile Scolii lui Max Reinhardt si incet, incet incepe sa primeasca mici roluri atat pe scena, cat si in filmele nemtesti. Parintii sai nu sunt insa niciodata de acord cu aceasta cariera aleasa de Marlene si tocmai de aceea nu isi foloseste numele intreg.

In anul 1923, frumoasa Marlene se marita cu Rudolf Sieber, cel care o ajuta sa obtina rolul din productia “Tragedy of Love”. Un an mai tarziu aduce pe lume o fetita, pe nume Maria. Dupa cativa ani, cei doi se despart, insa nu divorteaza niciodata. In anul 1930 apare in filmul german “Ingerul albastru” si apoi in pelicula hollywoodiana “Maroc”. Acesta este si anul in care Dietrich se muta in Statele Unite, iar succesul de care se bucura ajunge si la urechile nemtilor.

 

Marlene – femeia fatala

 

Marlene da un alt sens notiunii de feminitate. Poarta adesea pantaloni de inspiratie masculina, iar alura sa unica duce la aparitia unor noi trenduri. Si trebuie sa recunoastem ca, pentru a fi feminina in pantaloni, o reprezentanta a sexului frumos are nevoie de mult farmec, de “acel ceva” pe care foarte putine femei celebre l-au avut. Este ceva fermecator, de neuitat. Peste Ocean, Marlene apare in mai multe filme, printre care “Blonda Venus” sau “Shanghai Express”. “The Devil Is a Woman” (1935) se pare ca este filmul favorit al lui Marlene.

Atunci cand izbucneste cel de-al Doilea Razboi Mondial, Dietrich incepe o campanie impotriva nazismului. Dupa razboi, isi petrece cea mai mare parte a timpului in America si debuteaza ca muzician in anul 1953.

In anul 1966 paraseste apartamentul din Park Avenue instalandu-se in Paris, acolo unde se retrage. Ce-i drept, Marlene a fost posesoarea unui caracter incomod, a fost ba excentrica, ba simpla si, cel mai important, a revolutionat statutul femeii, transformand-o intr-o femeie libera. Inteligenta, culta, ambitioasa, nu a fost deloc fericita in dragoste si, in ultimii ani ai vietii, isi ineaca amarul in alcool. Moare in 1992 in apartamentul sau din Paris.

 

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.biography.com