Maturitatea este obligatorie, imbatranirea este optionala

2twnfpy3lMaturizarea reprezinta capacitatea de a fi tu insuti, de a-ti asuma propriile actiuni si de a fi constient de alegerile pe care le faci. Imbatranirea este pur legata de varsta biologica si doar atat… Nu este absolut necesar ca varsta si maturitatea sa fie interdependente, din contra, exista copii care au trecut prin traume si s-au maturizat sever si rapid sau exista persoane de varsta a treia care inca mai copilaresc…

Uneori ma intreb ce este maturitatea, oare la varsta pe care o am sunt un om matur sau mai am nevoie de ceva pentru a fi matur? {si de ce as avea nevoie sa fiu matur? Poate pentru ca acest lucru iti da putere, te face sa fii altfel decat esti deja?

Definitia existenta in dictionare ar fi ca maturitatea este o stare de deplina dezvoltare fizica, dar si psihica; stadiul inaintat de experienta, de insusire a cunostintelor, seriozitate, profunzime (determinate de varsta, de experienta) sau perioada din viata omului intre tinerete si batranete.

Ceea ce inseamna ca a fi matur presupune sa ai o anumita varsta si doar trecerea prin anumite experiente sa te faca sa devii matur, desi e cunoscut faptul ca acei copii care trec prin anumite traume se “maturizeaza’’ brusc. Daca reflectam asupra acestui lucru putem spune ca, in fapt, fiecare etapa prin care trecem reprezinta o treapta spre o maturizare deplina, adica spre asumarea de responsabilitati, cu o capacitate crescuta in luarea de decizii si   raspundere pentru faptele si greselile noastre.

Maturitatea poate reprezenta in acelasi timp si capacitatea de a fi tu insuti, de a-ti asuma propriile actiuni, de a fi constient de alegerile pe care le faci si a sti sa faci diferenta intre ceea ce este important si ceea ce este mai putin important. Toate aceste experiente te dezvolta nu doar prin prisma experientelor acumulate, ci si prin urmele pe care le lasa si prin efectul lor   de-a lungul vietii, ceea ce te va ajuta sa mergi mai departe. In popor exista vorba ca „trebuie sa te lovesti cu capul de pragul de sus ca sa il vezi pe cel de jos”, aceasta insemnand ca astfel te vei trezi la realitate si vei vedea lucrurile cu ochii larg deschisi.

Important pentru a te maturiza este sa inveti din experientele prin care treci fara a dramatiza si sa continui lupta cu viata si sa-ti accepti propriile razboaie si eventualele infrangeri, fara a te lasa coplesit de rezultate sau de trecerea timpului.

A fi matur este obligatoriu pentru a avea o viata normala si echilibrata, asa cum batranetea poate fi optionala, multi dintre noi ramanand copii chiar ajungand la maturitate, ludicul din noi ajutandu-ne de multe ori sa trecem mult mai usor peste experientele dificile din viata.

 

Text: Psiholog Sorina Cristea