Medicamentele pot afecta viata sexuala

Anumite medicamente afecteaza viata sexualaMedicamentele pot avea efecte secundare nefaste pentru viata sexuala. Inainte de a urma un tratament trebuie sa discutati cu medicul de familie.

Problemele sexuale de origine medicamentoasa se manifesta prin cresterea sau diminuarea libidoului, dereglari ale functiei erectile, probleme de lubrifiere, lipsa orgasmului si a ejacularii. Este dificil sa stabilesti cine este responsabil de problemele aparute: boala care este vindecata de medicament sau medicamentul in sine. Reactia pacientului fata de boala, de tratament poate explica problemele sale sexuale.

Factor negativ
Efectele negative ale unui medicament asupra activitatii sexuale se observa in momentul in care pacientul isi incepe tratamentul. Puteti sa verificati: daca problemele dispar dupa oprirea tratamentului si reapar dupa inceperea lui inseamna ca medicamentul este cauza tulburarilor sexuale.

Care sunt medicamentele problema?
Antidepresivele au influenta negativa asupra libidoului. Alte medicamente incriminate sunt calmantele si tranchilizantele folosite in cazul psihozelor, ca schizofrenia. Pilule pot determina scaderea libidoului. Estrogenii din compozitia pilulelor contraceptive sunt cunoscuti ca inhibatori ai vietii sexuale. Daca au probleme cu libidoul,  femeile pot lua alte pilule cu alta compozitie hormonala sau pot adopta o alta metoda contraceptiva.
Diureticele au efecte negative asupra functiei sexuale. Antihipertensivele provoaca probleme de erectie si ejaculare.

Text: Dr. Corina Turcu