Metode contraceptive pentru El

Metode contraceptive pentru ElProtectia este importanta iar metodele care ne sunt oferite sunt din ce in ce mai eficiente. Uneori insa o singura varianta nu este suficienta. Daca contraceptivele hormonale ofera o protectie de aproximativ 99% impotriva sarcinii ele nu ajuta in apararea de bolile cu transmitere sexuala. De aceea este important sa stim cand este nevoie sa apelam la metode imbinate.

Metode contraceptive si pentru El
Metodele de contraceptie care cer implicarea masculina sunt in numar redus si au in vedere atat metode temporare (prezervativul si metoda naturala ce presupune retragerea penisului inainte de ejaculare), cat si metode definitive precum vasectomia (interventia asupra canalelor seminale – metoda simpla ce se poate realiza cu anestezie locala de catre medicul urolog).  Pentru a mentine deschisa posibilitatea reproducerii dupa realizarea operatiei, exista optiunea stocarii in prealabil a spermei in banci specializate si folosirea acesteia ulterior pentru inseminare intrauterina si fertilizare in vitro. Cercetari stiintifice mai noi au in vedere dezvoltarea unor pilule contraceptive care sa se adreseze barbatilor.

Prezervativul masculin – cea mai utilizata metoda
Cea mai des folosita forma de protectie pentru eventualele sarcini nedorite o constituie prezervativul masculin, folosit uneori pentru o mai mare eficienta impreuna cu pilulele contraceptive. Aceasta metoda ofera protectia atat de importanta impotriva bolilor cu transmitere sexuala (pe langa evitarea instalarii unei sarcini). Prezervativul este o folie din latex sau poliuretan care se pozitioneaza pe penisul in erectie si trebuie mentinut pana dupa ejaculare si retragere din vagin. Atentie insa, prezervativul se poate rupe sau poate aluneca in timpul actului sexual.

Text: Irina Chelarescu
Consultant:
Dr. Ana Maria Nastase
Medic primar, Obstretica ginecologie
Centrul Medical Biomedica,
tel: (021) 311 77 93-97